Pohtiolammella askelletaan lähemmäs historiaa

Kahden vuoden kuluttua tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Sakari Pälsi aloitti kaivaukset Kangasalan Pohtiolammen kivikautisella alueella.  Samalla alkoi hahmottua Sarsan muinaisjäännösalue – laajuudeltaan ja merkitykseltään yksi huomattavimmista koko Suomessa. Kyseessä on myös yksi Suomen pitkäaikaisimmista asuinpaikoista: alueella on asuttu yli 8000 vuotta eli lähes koko esihistoriallisen ajan.

Juhlavuoden häämöttäessä kivikautisella asuinalueella on käynnistetty muinaispolun kunnostaminen Jouko Alhaisen johdolla yhdessä Huutijärven kummikoulun kuudensien luokkien kanssa. Yhteiset kunnostustalkoot järjestetään Pohtiolammella lauantaina 6.10. kello 11–14, ja maksuttomat opastetut kävelykierrokset muinaispolulla lähtevät tuolloin Sääksikeskuksen luota tasatunnein.

Ensimmäinen eväsretki ”Suoman vanhimmalle keittölle” Pohtiolammen kivikautiselle asuinalueelle toteutettiin asiantuntijavoimin.
Eväät oli laatinut Jouko Alhainen Pohtiolammen toimijoista.

Polulle on myös tuotettu paikkatietoja ja digitaalisuutta yhdistävä, Timo Koskelan vetämä ”Muinainen mobiilipolku” -rata. Action Track -radan on koostanut Pohtiolammelle kangasalalaisten tutor-opettajien ja oppilasagenttien työryhmä. Sen avulla voi kulkea autenttisessa ympäristössä esihistorian halki “Suomen vanhimman keittiön” kautta nykypäivään. Android- ja IOS-älypuhelimilla sekä tablettitietokoneilla toimivan mobiilipolun voi ladata itselleen esimerkiksi QR-koodista Pohtiolammen Sääksikeskuksen seinästä. Se on toteutettu osana Opetushallituksen Uusi peruskoulu -ohjelman kärkihanketta.

Lisäksi Kangasalan koulut ovat saaneet testikäyttöön “Muinainen Sarsa” -verkkotyökalun. Verkkotyökalulla voi tutkia tietoja Kangasalan muinaisjäännöksistä sekä suunnistaa niille GPS-yhteyden avulla. Halutessaan on mahdollista tutkia, mitkä kohdat Kangasalla olivat veden pinnan yläpuolella 11 000 vuotta sitten. Maksuton työkalu toimii tietokoneen lisäksi älypuhelimilla ja tablettitietokoneilla, joissa on mobiiliyhteys.

Tapahtumiakin toteutetaan. Syyskuussa pidettiin ”Ensimmäinen eväsretki Suomen vanhimmalle keittiölle” jatkona elokuiselle ensimmäiselle ”Arkeologian iltapäivälle”, joka keräsi runsaasti asiantuntijoita ja harrastajia Kangasala-talon valtuustosaliin sekä Pohtiolammelle. Ensi vuoden syyskuulle Kangasalla valmistellaan pidettäviksi valtakunnallisia arkeologian päiviä osana Arkeologian harrastajat Sarsa ry:n 20-vuotisjuhlavuotta.

”Muinainen mobiilipolku ”-Action Track-rata käyttöönotossa Pohtilammella syyskuussa.

 

 

 

 

Pohtiolammen kivikautinen alue

  • * Osana “Suomi 100 elämystä Kangasalla”-tapahtumaketjua käynnistettiin v. 2016 Pohtiolammen kivikautisen alueen ja siellä olevan kivikautisen kuoppalieden adoptointi. Tämä toteutettiin Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti-mallin mukaisesti.
  • * Adoptoijana toimii Kangasala-seura yhteistyöverkostoineen. Verkostoon kuuluvat maanomistajan Wääksyn kartanon lisäksi Pohtiolammen toimijat, Huutijärven kummikoulu, Huutijärven kylätoimikunta ja Arkeologian harrastajat Sarsa ry. Yhteistyöhanketta koordinoi crossmediatuottaja Heikki Mäenpää ja valvoo Pirkanmaan aluemuseon arkeologi Kreetta Lesell. Sisältö- ja  tapahtumatuotantoihin liittyy Heikki Mäenpään tuotantoryhmän kokonaisteos “Suomen vanhin keittiö”.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?