Pääluottamusmies Aapo Niemi: Irtisanomissuojan heikennys on väärä keino, kun yritetään helpottaa pienyritysten työllistämistä

Poliittinen lakko pysäyttää Saarioisten valmisruokatehtaan

Saarioisten valmisruokatehdas Sahalahdella hiljenee keskiviikkona poliittisen lakon vuoksi.

Reilut 4500 elintarvikealan työntekijää vastustaa päivän lakolla lakiesitystä, joka heikentäisi alle 20 työntekijän yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojaa. Lakkoon osallistuu muun muassa Saarioisten, Atrian, HKScanin, Hartwallin, Olvin, Sinebrychoffin, Fazer makeisten ja Pandan työntekijöitä.

Sahalahdella lakko pysäyttää Saarioisten valmisruokatehtaan. Atrian broilerteurastamolla työt jatkuvat normaalisti.

– Lakko alkaa tiistain yövuorosta ja jatkuu keskiviikon iltavuoroon, Saarioisten pääluottamusmies Aapo Niemi kertoo.

Hän näkee irtisanomissuojan heikennyksen jatkumona hallituksen harjoittamaan politiikkaan, jolla pyritään heikentämään työntekijöiden ja ammattiyhdistysliikkeen asemaa. Niemen mielestä hallitus on murentamassa kolmikantayhteistyötä.

– Olemme ryhtymässä poliittiseen lakkoon kolmatta kertaa tällä hallituskaudella. En omalta työuraltani muista vastaavaa.

 

Eriarvoistava lakiesitys

– Koeaikoja on pidennetty, työntekijöiden takaisinottovelvoitetta lyhennetty. On korostettu palkkamalttia ja takana on nollakorotusten vuosi. On tuotu työttömien aktivointimallia, Aapo Niemi luettelee hallituksen heikennyksiä työntekijöiden asemaan.

– Ensin on leimattu työttömät laiskoiksi ja saamattomiksi, ja nyt on työntekijöiden vuoro kärsiä, hän kritisoi irtisanomissuojan heikennysehdotusta.

– Irtisanomissuoja Suomessa ei ole mitenkään poikkeuksellisen korkea, vaan eurooppalaista keskitasoa ja jopa alhaisempi kuin kilpailijamaissa. Liiton puheenjohtaja on osuvasti sanonut, että tolkulliset työnantajat eivät irtisanomissuojan heikennystä tarvitse ja tolkuttomia työnantajia varten tällaista lakia ei kannata säätää.

Irtisanomissuojan heikennys ei koskisi Saarioisten kokoisia yrityksiä, mutta Niemen mielestä se voisi antaa kilpailuetua pienille yrityksille.

– Irtisanomissuojan heikennys voisi luoda pelon ilmapiiriä pienissä yrityksissä: epäkohtiin tai alipalkkaukseen ei uskallettaisi tarttua, kun on vaarana saada kenkää. Se voi myös ohjata työntekijät suuriin yrityksiin, vaikka työ pienessä yrityksessä voisi olla mielekkäämpää.

Niemen mielestä poliittista lakkoa on turha leimata vasemmistopuolueiden oppositiopolitiikaksi.

– Irtisanomissuoja on edunvalvonnan ja työntekijäturvan ydintä. Irtisanomissuojan heikennystä vastustaa myös STTK:n ja Akavan väki, eivätkä esimerkiksi opettajat ole perinteisesti työväen puolueiden äänestäjäkuntaa.

Niemen mielestä ammattiyhdistysliike on taipunut vaikeisiinkin ratkaisuihin, jos ne ovat olleet perusteltuja. Irtisanomissuojan heikennystä hän pitää vääränä keinona madaltaa pienten yritysten työllistämistä.

– Tuttava- ja kaveripiirissä on yrittäjiä, ja ymmärrän pienyrittäjän arkea. Suuri osa pienyrittäjistä painaa töitä hanskat savessa ja kaipaisi lisäkäsiä helpottamaan taakkaansa. Ensimmäisen työntekijän palkkaamista voisi helpottaa esimerkiksi työnantajamaksujen poistolla. Irtisanomissuojan heikennys on väärä keino, kun yritetään helpottaa työllistämistä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.