Nuoret töihin

15.9. ne vihdoin olivat. Kostia-areenan avajaiset nimittäin.

Vaikka viralliset avajaiset ovatkin vasta 1. lokakuuta, oli paikalle saapunut runsain mitoin väkeä ja Pälkäne oli hetken aikaa polttopisteessä. Pälkäneen kuntakin sai vihdoin hyvää julkisuutta valtakunnan medioita myöten.

Avajaisissa oli myös seitsemän pälkäneläislukiolaisen pyörittämän kahvila Tauon ensimmäinen tulikoe, josta he selviytyivät hienosti. On hienoa, että näille seitsemälle avautui tämänkaltainen mahdollisuus näyttää osaamistaan.

Yrityksen pyörittäminen ei ole helppoa, ja sen he ovat varmasti myös tahoillaan huomanneet. Kahvila laitettiin aluilleen jo keväällä ja nyt nuoret pääsevät näyttämään, mitä ovat yhdessä saaneet aikaan.

 

Pälkäneen kunnalta oli loistava idea antaa lukiolle vastuu kahvilasta, sillä nyt lukiolaiset pääsevät käytännössä opiskelemaan yrittäjyyttä, yhteistyötä ja kaikkea muuta, mitä kahvilan pyörittämiseen liittyy. Lisäksi kunta mahdollisti näiden, ja heidän jälkeensä muiden aktiivisten lukiolaisten, työllistymisen.

Pälkäneen kunta on aktivoitunut viimevuosina työllistämään nuoria. Kunta työllistää muun muassa joka kesä kuntarekryn kautta kymmeniä nuoria. Itsekin olin kaksi viikkoa kunnalla töissä kesällä 2016.

On hienoa, että kunta on ottanut asiakseen nuorten työllistämisen. Työllisyys tuo monia hyviä asioita nuorten elämään. Esimerkiksi vaikka työkokemusta, ja ovatpahan poissa pahanteosta. Ei tarvitse hetkeen mopoilijoiden metkuista valittaa, jos nuoret ovat töissä.

 

Kirjoittaja on Pälkäneen lukion abi.

Paikallisten yritysten pitäisi tulla mukaan nuorten työllistämistalkoisiin, sillä se ei olisi vain nuorten etu, vaan myös yritysten etu. Pelkästään imagollisista syistä yritykset hyötyisivät jo valtavasti. Maine oman kylän kasvattien työllistämisestä voisi vaikuttaa kassavirtaan yllättävän positiivisesti.

Taukopaikka Aapiskukko näyttää hyvää esimerkkiä muille yrityksille nuorten työllistämisestä. Siellä työskentelee useita pälkäneläisnuoria ympäri vuoden.

Jos muutkin paikalliset yritykset palkkaisivat paikallisia nuoria, kaikki voittaisivat. Yritykset saisivat halpaa ja paikallista työvoimaa, nuoret rahaa, työkokemusta ja oppia. Kenties työpaikat voisivat jopa pitää nykyisiä nuoria kauemmin Pälkäneellä ja laskeva asukasluku pystyttäisiin korjaamaan.