Jalmari Finneä, musiikkia, teatteria ja lausuntaa

Jussi Lehtonen Jalmari Finnenä.

Jussi Lehtosen eläkejuhlia vietetään konsertin merkeissä Kangasalan Pirtillä sunnuntaina 14. lokakuuta alkaen kello 16. Pääsymaksullisessa tilaisuudessa mukana menossa ovat muun muassa Inga Sulin, Jyrki Lähteenmäki, Jorma Kahilainen, Tapio Julku, Olli Arola ja Pentti Lahti-Nuuttila.

Matkaopas Jussi Lehtosen ura on jatkunut yli 40 vuotta Kangasalan kulttuurin ja historian vaalijana.

– Kun minulta kerran jotain arvovaltaista julkaisua silmälläpitäen kysyttiin mikä on tittelini, sanoin matkailuopas. Silloin hymähdettiin, että sehän on jonkin kielten opiskelijatytön kesätyö, eli mikä ihan oikeasti sinun työsi on? No, onhan tässä tullut aika paljon opasteltua ja tehtyä viisi kirjaakin sekä parisataa artikkelia, joista osa on käännetty ruotsiksi, viroksi ja liettuaksi.

– Yli  40 vuotta olen ollut matkailuopas. Ja kerran olin eräässä ulkomaan kaupungissakin oppaana, jolloin joku kysyi, palveluihini tyytyväisenä, että kuinkas te tässä kaupungissa tapaatte tehdä sitä ja tätä. Vastasin, etten tiedä, koska, totta puhuen, olen tässä kaupungissa ensi kertaa. Sivu mennen sanoen, kaupungin nimi oli Lontoo.

Lehtonen miettii, että nyt on tullut aika jättää Kangasalan Lepokodissa fyysiset ja psyykkiset raskaat työt nuorempien harteille: hotellin vastaanottovirkailijan toimet, huonekalujen roudaukset, lumityöt, pihan siivoukset ja hiekoitukset.

– Eläkkeelle jäätyäni keskityn kulttuurin tekemisiin vapaana yrittäjänä eri muodoissa. Uusi kirjakin voi olla tulossa, jopa useampia, Lehtonen vihjaa.

Jussi Lehtosen merkitys Lepokodin ja siellä asuneiden henkilöiden taustojen tallentamisessa aina Jalmari Finnestä alkaen on ollut ainutlaatuinen. Lehtonen tunnetaan klassisen musiikin, kirjallisuuden ja historian tuntijana, jolla on sana hallussa.

Jussin eläkejuhlat ja konsertti Pirtillä (Tapulintie 6) su 14.10. klo 16. Järjestäjänä Kangasalan Nuorisoseura Ry.