Uudistus: Pitkäaikaispotilaiden seurantaan muutoksia, uusi toimintatapa ensimmäisenä käyttöön verenpainepotilaille

Räätälöity hoitopolku ja potilas entistä paremmin mukaan hoitoon

Ruutanan terveysasemalla työskentelevät terveyskeskuslääkäri Riitta Siiskonen ja sairaanhoitaja Minna Seppälä ovat olleet kehittämässä uutta toimintamallia, joka otetaan Pälkäneellä ja Kangasalla käyttöön pitkäaikaispotilaiden seurannassa.

Pitkäaikaispotilaiden seurannassa tapahtuu muutoksia Pälkäneellä ja Kangasalla. Uusi toimintatapa on otettu syyskuun puolivälistä käyttöön verenpainepotilaille. Muiden potilasryhmien on tarkoitus seurata jatkossa perässä.

Jatkossa pitkäaikaispotilasta hoidetaan lääkäri-hoitajaparin yhteistyöllä. Uudessa mallissa potilas tapaa ensin sairaanhoitajan, jonka valmistelevalla vastaanotolla kartoitetaan potilaan tilanne, tarkistetaan lääkitys ja annetaan terveysneuvontaa ja ohjausta.  Sairaanhoitajan vastaanotolla käynnin jälkeen on lääkärin vastaanoton vuoro. Tähän asti esimerkiksi verenpainepotilas on varannut kerran vuodessa vuosikontrollin suoraan lääkärille.

– Tavoitteena on ottaa potilas entistä paremmin mukaan oman hoitonsa suunnitteluun. Asiakkaalle annetaan mahdollisuus miettiä omia tavoitteitaan hoidon suhteen ja keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Lääkärin vastaanoton jälkeen potilaalle laaditaan terveys- ja hoitosuunnitelma, johon kirjataan ylös potilaan, sairaanhoitajan ja lääkärin huomioita, uutta toimintamallia kehittämässä ollut lääkäri Riitta Siiskonen Ruutanan terveysasemalta kertoo.

Siiskosen työpari, sairaanhoitaja Minna Seppälä on niin ikään ollut mukana uutta toimintamallia.

– Tavoitteena on kirjata terveys- ja hoitosuunnitelmaan ylös konkreettisesti asiat, joista vastaanotolla on puhuttu. Potilas myös saa tämän dokumentin paperiversiona itselleen, Siiskonen lisää.

Oikea hoito oikeaan aikaan

Uusi toimintatapa tekee mahdolliseksi entistä asiakaslähtöisemmän hoidon. Mikäli sairaanhoitajan vastaanotolla todetaan kaiken olevan kunnossa, lääkärin vastaanotto voidaan tapauskohtaisesti siirtää vaikkapa vasta seuraavaan vuoteen. Tuen ja hoidon tarve määrittyy siis entistä selvemmin potilaan tarpeen mukaan.

– Ensimmäisellä seurantakäynnillä potilas tapaa aina sekä lääkärin että hoitajan, mutta hoidon jatkuessa pystymme kohdentamaan hoitoa paremmin potilaan aidon tarpeen mukaan, Siiskonen huomauttaa.

Uusi toimintatapa otetaan asteittain käyttöön koko Kangasalan terveyskeskuksen toiminta-alueella.

– Ei siis kannata ihmetellä, mikäli lääkäriltä vuosikontrolliaikaa varatessa saakin ajan ensin hoitajalle. Näin asian kuuluu nyt mennäkin, Seppälä toteaa.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.