Kurkien syksy

Kurki on monille kevään ja syksyn lintu. Keväällä kurkiauroja odotetaan ja syksyllä ne ennustavan meille talven saapumista. Syyskuun viimeiset viikot olivat kurkien muuton aikaa. Lintuja meni jatkuvasti satapäisinä parvina, linnut lensivät välillä edestakaisin, pohtien ja taas pohtien joko joukolla lähdetään.

Kurki oli vielä 1970-luvulla Pirkanmaallakin aika vähälukuinen lintu. Soiden ojitusten myötä kurkikanta oli taantunut voimakkaasti. Vähitellen kurjet oppivat pakon edessä käyttämään muunlaisia paikkoja elinalueinaan. Nykyisin kurki pesii melko vakaana kantana Pirkanmaallakin. Uusina pesimäpaikkoina toimivat kosteikoiden rehevät ruovikot ja järvien lahdelmat.

Kurkien valmistelut syysmatkalle vaatii pohtimista ja valmistelua. Linnut kerääntyvät pikkuhiljaa pieniin ryhmiin. Aamuisin lennellään edestakaisin, pidetään äänekästä porukointia, lennellään pellolta toiselle. Vähitellen parvien koko kasvaa, syysmuuton kiihkoa nousee ja lopulta tehdään lähtöpäätös. Siihen vaikuttavat tietysti sääolot ja etenkin sopivat tuulet.

Kurkien kotimaiseksi määräksi arvioidaan noin 25 000 paria. Kannan arviointi on tosin hankalaa koska linnuista pesimättömiä nuoria lintuja on yleensä 30-40 prosenttia. Kurki pesii vasta 4-5 vuotiaana. Muuttavien lintujen mukaan pesiväkannan kokoa ei voida arvioida koska osa muuttajista tulee esim. Venäjän puolelta.

Kurkien syksyiset muuttoaurat voivat olla todella sykähdyttäviä näkyjä, äänet raikaa ja useita satoja lintuja lipuu pääsi yli etelän suuntaan. Muutolle valmistautuminen alkaa yleensä jo elokuun aikana ja levottomuus kasvaa viikko viikolta kunnes syyskuun viimeiset viikot laukaiset ryntäyksen. Viimeisiä kurkia tavataan tavallisesti vielä lokakuun puoliväliin asti.

Suomesta lähdettyään kurjet pysähtyvät Viron rannikoilla. Osa linnuista suuntaa siitä Pohjois-Afrikkaan ja osa Espanjan suuntaan. Kurkien muuttoreittejä on pystytty selvittämään rengastusten ja lähettimien avulla. Eteläisin Suomessa rengastettu kurki on löydetty Etiopiasta.

Pirkanmaalla suurimpia kurkimääriä on syyskuun viimeviikkoina nähty muun muassa Kangasalan Haralanharjulla ja Pälkäneen Sappeenvuorella, joissa on parhaimmillaan nähty reilut 2000 lintua päivässä. Birdlifen Tiira-havaintojärjestelmän mukaan Pirkanmaalla on kurkien muutto ollut vilkasta myös mm. Orivedellä ja Ylöjärvellä. Suomen ehkä kuuluisin kurkien muutonaikainen keskittymä sijaitsee Vaasan Söderfjärdenin alueella, jossa päivittäin on nähty 5000–8000 lintua.

Joka tapauksessa kurkien ja muiden isojen lintujen kuten hanhien syysmuutto on jokaiselle luontoihmiselle aina uusi sykähdyttävä näky. Siitä huolimatta, että sitä on seurannut jo vuosikymmeniä, aina sitä odottaa, aina sitä ihmettelee, että siinä ne taas menevät muille maille. Isot uljaat linnut.

Kurjet valmistautuvat lähtöön ja antavat ohjeita nuorukaisille, seuraa perässä.