Ikäihmiset kaipaavat ulkoiluseuraa ja saattamisapua

Vapaaehtoistyötä lähimmäisen hyväksi tekevillä ihmisillä riittää työsarkaa kodeissa ja laitoksissa. Varsinkin ikäihmiset toivovat saavansa juttuseuraa piristämään yksinäisiä päiviä ja ulkoilukaverin, jos yksin liikkumaan lähteminen jo arveluttaa. Vierelle kaivataan tukea ja turvaa myös sairaalakäynneille.

–Saattokeikoille Taysiin toivotaan vapaaehtoisia auttajia erityisesti juuri nyt, kun koko sairaala on myllerrysten keskellä. On hirveän tärkeätä, että ikäihmiset saavat sinne saattajan mukaan, Kangasalan SPR:n vapaaehtoistyön yhdyshenkilö Kirsi-Leena Jaatinen tietää.

Vapaaehtoistyöstä keskustelemassa Sirkka-Liisa Koivisto (vasemmalla), Riitta Laurila, Ritva Ojala, Kirsi-Leena Jaatinen ja Tuula Jussila.

Sahalahtelainen Tuula Jussila hoitaa monien muiden vapaaehtoistöidensä ohella myös saattamiskeikkoja.

–Teen usein niin, että kun taksi tulee Sahramille, niin hyppään siinä kyytiin mukaan, hän kertoo.

 

Antoisaa työtä

Sahalahdella Rekolassa pohdittiin viime torstaina, miten saataisiin lisää vapaaehtoisia auttajia tilanteeseen, jossa kysyntää avulle on paljon. Esimerkiksi kotipalvelun työntekijät soittavat Kirsi-Leena Jaatiselle ja kysyvät asiakkaille auttajia.

–Kun ihminen jää eläkkeelle ja tippuu työyhteisöstä pois, niin silloin olisi hyvä sauma lähteä vapaaehtoistyöhön, Jaatinen innostaa.

Ritva Ojala toimi aikanaan niin, kun hän jäi eläkkeelle vuonna 2004.

–Olin juuri jäänyt eläkkeelle ja ajattelin, että nyt on hyvä hypätä johonkin uuteen.

–Olen hirveästi tykännyt vapaaehtoistyöstä, hän mainitsee.

Kirsi-Leena Jaatinen vahvistaa, että jos vapaaehtoistyölle antaa aikaansa, niin vastavuoroisesti se antaa tekijälleen iloa.

–Auttajien elämäntilanteet vaihtelevat. Esimerkiksi kun lastenlapsia syntyy, jäädään pois vapaaehtoistyöstä ja tullaan taas takaisin, kun lastenlapset kasvavat.

Tuula Jussilalle yksi tärkeimmistä vapaaehtoistyön palkkioista on se, että autettavalle ihmiselle tulee hyvä olo. Eppu-koira kulkee monesti mukana hänen tärkeänä työkaverinaan.

–Sitä tykätään rapsutella. Jos ihminen ei pääse sängystä ylös, niin nostan Epun sinne hänen viereensä.

 

Tavallisilla taidoilla

Vapaaehtoistyö on omaehtoista, lähimmäiseen kohdistuvaa auttamistoimintaa omalla vapaa-ajalla. Se perustuu vapaaehtoisuuteen, luottamuksellisuuteen ja palkattomuuteen. Vapaaehtoistyötä tehdään tavallisen ihmisen taidoin, tervettä maalaisjärkeä käyttäen palvelun tarvitsijan ehdoilla.

SPR:n vapaaehtoistyöstä kiinnostunut voi ottaa yhteyttä puhelimitse Kirsi-Leena Jaatiseen tiistaisin ja torstaisin klo 9-15 numeroon 0400 35 66 86. Jaatisen tavoittaa myös sähköpostiosoitteesta kirsi-leena.jaatinen@kangasalanpalvelutalosaatio.fi.