Pokaalien jako kruunasi vilkkaan yleisurheilukesän

Urho Kujanpää kertoi omasta urheilu-urastaan sarjakilpailuiden päätöstilaisuudessa.

Sarjakilpailut kokosivat kylien lapsia kesän mittaan Pakkalan kentälle kaikkiaan yhtenätoista iltana. Sahalahden YU-Teamin Panu Siltasen johdolla osallistujat taistelivat senteistä ja sekunneista niin kenttälajeissa kuin juoksumatkoillakin. Yleisurheiluillat olivat samalla perheiden yhteistä aikaa, kun äidit ja isät hoitivat toimitsijoiden tehtäviä samalla kun lapset osallistuivat kilpailulajeihin. Varsinaisten sarjakilpailuiden lisäksi kisattiin maastojuoksussa ja kymmenottelussa.

Perinteiden mukaisesti kesän kilpailukauden kruunasi palkitsemistilaisuus, johon kutsun saivat kaikki vähintään kuusi kertaa kauden aikana kisoihin osallistuneet lapset. Tänä vuonna heitä oli yhteensä 32, joista liki kaikki olivat päässeet mukaan Kontulassa pidettyyn juhlaan.

–Tuo 32 on 2010-luvun ennätys, tilastoja tutkinut Panu Siltanen tiesi kertoa.

Siltasella on ollut tapana tuoda päätöstilaisuuteen menestynyt yleisurheilija, joka jakaa nuorille urheilijoille palkintopokaalit ja kertoo heille omasta lajistaan. Tänä vuonna nuo tehtävät hoiti tamperelainen seiväshyppääjä Urho Kujanpää.

 

Ensimmäisessä kisassa kaksi metriä

Kesällä Berliinin EM-kisoihin osallistunut Urho Kujanpää muistaa hypänneensä seivästä ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Rima jäi silloin paikoilleen kahden metrin korkeudelle. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin miehen ennätys on 555. Saman tuloksen hän on hypännyt hallissa ja ulkoradoilla.

Kujanpää innostui harrastamaan yleisurheilua alakoulun alkuvaiheessa samassa ryhmässä isoveljensä kanssa.

–Kestävyysjuoksut menivät silloin hyvin.

Yläkouluikäisenä Kujanpää kehitti taitojaan kymmenottelijana. Siitä paketista yksilölajiksi jäi seiväshyppy, katsojan ja myös itse harrastajan silmin katsottuna eri yleisurheilulajien vaarallisin laji.

–Kerran on rima mennyt poikki, kerran seiväs irronnut käsistä, urheilija kertoi sattumuksista Kontulaan kertyneelle väelle.

Itse hyppyvälinekin voi näyttää vaaralliselta, ainakin kun mies liikkuu seiväs kuljetuspussiin pakattuna urheilukenttien ulkopuolella. Pienet lapset ovat silloin luulleet Kujanpään kulkevan tykin kanssa.

 

Arvokisoissa mitaleille

Urho Kujanpää harjoittelee ja kilpailee tavoitteenaan olla joskus mitaleilla arvokisoissa.

–Se tarkoittaa roimaa parannusta nykyiseen ennätykseen, hän tietää.

Viime kesän EM-kisoissa Berliinissä miesten seiväskisan voitto heltisi tuloksella 605, mikä on puoli metriä parempi kuin Kujanpään nykyinen ennätys. Mestaruuden voittoa tuuletti amerikkalais-ruotsalainen Armand Duplantis, jonka ruotsalaisuudelle tamperelaishyppääjä ei laske paljon painoarvoa.

–Minun silmissäni hän on USA:n edustaja, joka pukeutuu kisoissa sinikeltaisiin vaatteisiin. Minäkin osaan ruotsia paremmin kuin hän.

–Duplantis on hypännyt seivästä jo 15 vuotta. Hän aloitti neljävuotiaana hyppäämällä harjanvarrella kotisohvalle, Kujanpää tiesi.

Duplantisia kaksi vuotta vanhempi, 21-vuotias tamperelaishyppääjä tekee kymmenen treeniä viikossa. Hyppyharjoitteiden lisäksi ohjelmaan kuuluu juoksu- ja voimaharjoittelua sekä myös telinevoimistelua. Treenimatka on lyhyt, sillä Urho Kujanpää asuu sopivasti Pirkka-hallin lähellä.

 

Palkitut:

Yleisurheilu-Teamin sarjakilpailujen pistelasku perustui osanottokertoihin ja sijoituksiin. Pistekärki on seuraava:

Ella Lehtonen 438, Maria Jokinen 398, Pinja Leinonen 396, Irene Porvali 392, Elias Leiniö 384, Matias Jokinen 362, Niilo Hampaala 360, Minttu Hirvonen 359, Eemeli Jokinen 355, Lila Nikkilä 342, Eemil Porvali 334, Joanna Aakkula 330, Aapeli Korpisaari 326, Arttu Hannu 321, Veera Vainiomäki 309, Vilma Vainiomäki 308, Viivi Nikkilä 304, Minttu Vainiomäki 303, Naimi Lähteenmäki 299, Eemeli Korpisaari 296, Aliisa Hirvonen 294, Aleksi Keskinen 292, Riku Suni 290, Martta Suni 276, Sampo Eerola 273, Amanda Aakkula 267, Anna Jousimies 261, Sanja Toukola 249, Vilma Hannu 231, Elsa Aakkula 225, Nita Ruoho 213, Emilia Eerola 212, Arttu Jokinen 208, Ronja Koskinen 208, Martta Lähteenmäki 203, Riina Koskinen 196, Viivi Koskela 182, Eino Bährend 176, Aki Eerola 166, Veera Koskinen 156, Helmi Lumijärvi 146, Mikko Joenranta 138, Ilja Karttunen 137, Eevi Hampaala 136, Viljami Koskela 134, Eemeli Hirvonen 133, Enni Bährend 113.