Ykkönen, kakkonen vai jokin muu – diabetes on monta sairautta

Pirjo Ilanne-Parikka. Kuva: Diabetesliitto

Diabetes pitäisi jakaa ainakin viiteen eri tyyppiin nykyisen kahden sijasta. Tähän tulokseen tuli suomalais-ruotsalainen tutkimusryhmä, joka analysoi lähes 15 000 diabetespotilasta Suomessa ja Ruotsissa.

Perinteisesti diabetes luokitellaan joko nuoruusiän eli tyypin 1 tai aikuisiän eli tyypin 2 diabetekseksi. Tutkijat hahmottivat viisi toisistaan poikkeavaa taudinkuvaa. Ne eroavat toisistaan sopivimman lääkehoidon ja ennusteen suhteen.

Nykyisin diabetes diagnosoidaan kohonneen verensokerin perusteella. Uudessa jaottelussa huomioidaan potilaan sairastumisikä, painoindeksi ja neljä laboratoriotestiä, joilla mitataan verensokeria, insuliiniresistenssiä ja diabeteksen vasta-aineita. Uuden luokittelun avulla voitaisiin hoito aloittaa suoraan tehokkaammalla lääkehoidolla jo sairauden alkuvaiheessa kohonneen riskin potilailla. Näin voitaisiin ehkäistä vaikeiden komplikaatioiden kehittymistä.

Luopioisten ja Pälkäneen diabeteskerhojen yhdessä Valkeakoski-opiston kanssa järjestämässä tilaisuudessa saa asiasta lisätietoa Diabetesliiton ylilääkärin Pirjo Ilanne-Parikan luennolla Rautajärven Rautahovissa keskiviikkona 17. lokakuuta kello 18.