Luonto kuntouttaa Aitoon koulutuskeskuksessa

Luonto kuntouttaa -hankkeen avajaisia vietettiin 12. lokakuuta hienossa syyssäässä.

Aitoon koulutuskeskus sijaitsee isoilta kyliltä katsottuna kieltämättä vähän syrjässä. Toisaalta koulun sijainti Pälkäneveden rannalla metsien ympäröimänä on vahvuus, joka kannattaa hyödyntää. Näissä merkeissä Aitoon koulutuskeskuksessa käynnistyi lokakuun alussa Luonto kuntouttaa -hanke.

Aidon luontoympäristön myönteiset vaikutukset ihmisten hyvinvoinnille tunnetaan ja tunnustetaan. Lyhytkin oleskelu luonnossa vaikuttaa positiivisesti sekä psyykkiseen että fyysiseen hyvinvointiimme. Viime aikoina mediassa on esitelty tutkimustuloksia metsässä ja puutarhassa möyrimisen vaikutuksista mikrobistoomme ja sitä kautta immuunijärjestelmämme vahvistamiseen.

Aitoon koulutuskeskuksen Luonto kuntouttaa -hankkeen tavoitteena on kokeilla ja kehittää luonto- ja ympäristölähtöisiä menetelmiä, joilla tuetaan ihmisten hyvinvointia. Hankkeen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti ammatillisen erityisoppilaitoksen opiskelijat, mutta mukaan on kutsuttu ja kutsutaan myös muita toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita luonto- ja ympäristölähtöisistä menetelmistä tai esimerkiksi eläin- ja puutarha-avusteisesta toiminnasta.

Green Care – luontohoivaa ja -voimaa

Luontolähtöistä ja suunnitelmallista ihmisten hyvinvointia tukevaa toimintaa kuvaamaan on syntynyt käsite Green Care. Green Care -toiminnan hyvinvointivaikutukset syntyvät luonnon elvyttävyyden, toiminnallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta. Näitä Green Care -periaatteita voidaan soveltaa varsinaisessa hoivatyössä. Monet vanhusten, vammaisten tai kuntoutujien yksiköt käyttävät nykyään toiminnassaan luonto- ja ympäristölähtöisiä menetelmiä. Toisaalta Green Care -periaatteet soveltuvat myös kaikkien kansalaisten voimaannuttamiseen – niitä voidaan soveltaa esimerkiksi lasten luontokasvatuksessa, työikäisten tyhy-toiminnassa tai vaikkapa luontomatkailussa.

Luonto kuntouttaa -hanke toteuttaa yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa Green Care -perusteet koulutuksen, johon on varattu muutamia paikkoja aiheesta kiinnostuneille hoiva-, luonto- tai ympäristöalan yrittäjille tai sellaiseksi suunnitteleville. Koulutukseen sisältyy kolme kokoontumista ja omaa työskentelyä. Koulutus on osallistujille maksuton. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Koulutuksesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä hankkeen vetäjään Seppo Rinteeseen (seppo.rinne@aikk.fi tai p. 0400 925 602).

Lähdetään luontoon

Luonto on lähellä suomalaisia – niin lähellä, ettei sitä aina huomaakaan. Laajat ja monipuoliset jokamiehenoikeudet mahdollistavat meille retkeilyn metsissä, puistoissa ja vesillä. Ihan kaikilla suomalaisilla ei ole mahdollisuutta lähteä luontoon yksin ja omatoimisesti; Luonto kuntouttaa -hankkeessa haetaan toimintamalleja erityisesti näiden kohderyhmien voimaannuuttamiseksi. Jos retkeily luonnossa ei ole mahdollista, elämykset ja kokemukset voidaan tuoda sisätiloihinkin.

Luonto kuntouttaa -hanketyöntekijänä aloitti lokakuun alussa Riikka Juutinen. Riikka työskentelee pääasiassa Aitoon koulutuskeskuksen opiskelijoiden kanssa. Hankkeen tavoitteena on myös verkostoitua aiheesta kiinnostuneiden toimijoiden kanssa ja toteuttaa pienimuotoisia yhteisiä projekteja, joten jos kiinnostusta herää, Riikkaan voi olla yhteydessä (p. 050 5232204). Hanketta voi myös seurata somessa Facebookissa ja Instagramissa nimellä Luonto kuntouttaa.

Seppo Rinne

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?