Yli kymmenen miljoonan euron hotellihanke on viime aikoina antanut kasvot Kangasalan keskustan voimakkaalle muokkaantumiselle. Epäilijöitä on matkan varrella riittänyt, mutta kymmenenkerroksinen kolossi etenee – yhdessä keskusta-alueen muiden rakennushankkeiden kanssa. Jo käynnistyneiden projektien jälkeen seuraavat odottavat vuoroaan nurkan takana.

Keskusta tornin varjossa

Kello on vasta yli puoli kahdeksan aamulla, kun tasainen voimakas pauke täyttää ilman torin kulmalla. Niin se on tehnyt eilenkin, ja niin se tekee myös huomenna. Kangasalan keskusta on täynnä rakennusprojekteja ja niiden aiheuttamia poikkeusjärjestelyjä. Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen on silti hyvillään.

– Aiemmin sain palautetta, että Kangasalla ei tapahdu mitään – nyt tapahtuu joidenkin mielestä liikaakin. Se aiheuttaa haittaa, mutta toivon kaikkien ymmärtävän tilanteen: entistä parempi ja houkuttelevampi keskusta siintää näköpiirissä, hän toteaa.

Auvisen mukaan keskustan kehittäminen on tärkeää – se vahvistaa kaupallisten palveluiden kehittymistä ja lisää viihtyisyyttä ja vetovoimaa.

Kangasalla on pyritty taklaamaan esteitä kehittämishankkeiden tieltä aktiivisesti, ja viime aikoina luontaiset suhdanteet ovat osaltaan olleet avuksi.

Hämmästyttävän moni hanke pohjautuu muutama vuosi sitten pidettyyn Uusi Kangasala -työpajaan, jossa ammattilaiset yhdessä kaupunkilaisten kanssa visioivat keskustaa uusiksi.

 

Hotellitalo

Vielä lokakuussa 2016 toiveissa siinsi keskusta-alueen maamerkki noin 200 asukkaalle ja 80 hotellihuoneelle, yksityiselle lääkärikeskukselle ja noin 40 erityisasunnolle. Vuosi sitten hanketta arvosteltiin valtuustossa ”markkinavetoisen suunnittelun kukkaseksi”, jonka kuvat ovat muuttuneet moneen kertaan, kun yhteistyökumppanit ovat vetäytyneet hankkeesta.

Viime kesän aikana lääkäriasema Johanneksen klinikka, joka oli pitkään hotellihankkeen nimekkäimpänä veturina, vetäytyi hotellihankkeesta.

– Puolitoista vuotta kehitimme konseptia. Olimme sopineet asiat ja miten edetään, ja meillä oli yli 40 varausta hoiva-asuntoihin. Kun tuli H-hetki ja pyysimme asiakirjoja, emme saaneet asiakkaan turvaksi tulevaa ajantasaista RS-sopimusta edes pyynnöstä, kertaa lääkäriaseman taustayhtiönä toimivan Tampereen Ritarihuone Oy:n toimitusjohtaja Esko Raipia.

Niinpä hotellitalon suunnitelmia rukattiin loppumetreillä uusiksi. Johanneksen klinikka lähti kehittämään yhteistyötä keskustassa sijaitsevan hoivapalveluyrittäjän kanssa, hotellirakennukseen puolestaan lähdettiin etsimään uusia toimijoita alakerran liiketiloihin. Samalla hoiva-asunnoiksi kaavailtu osa talosta vapautui myyntiin muiden asuntojen tapaan.

Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen vakuuttaa kaupungin olevan kuitenkin osaltaan yhä tyytyväinen hankkeeseen.

– Se vastaa tavoitteita ihan täysin ja ylittääkin ne: rakennukseen tulee sekä asumista että hotelli ja muita palveluita. Hanke on sen mukainen, mitä kaupungin kaavoituksessa on sille tavoitteiksi asetettu – hotellihuoneita on oltava vähintään 40.

Hotellin rakentamisen vauhtikin on monista mutkista huolimatta osoittautumassa suunniteltua sutjakammaksi: valmista yritetään saada ensi syksyn sijaan jo kesäkuiseen Jukolan viestiin.

 

Pysäköintihalli

Hotellityömaan viereen lohkaistaan pian työkoneille uusi temmellyskenttä. Neljän kerroksen ja yli 300 pysäköintipaikan parkkitalon rakennustyöt on määrä aloittaa marraskuussa.

Erityinen ja näkyvä sijainti halutaan huomioida erityisillä ja näkyvillä ratkaisuilla: taiteella, viherkatolla ja aurinkopaneeleilla, joista viimeksi mainittua väläyteltiin aikoinaan jo uimahallinkin hyödynnettäväksi.

Parkkitalon rakentamisen yhteydessä suunnitellaan ja urakoidaan uudelleen myös ympäröivää aluetta, kuten toiminnalliseksi kaavailtu toriaukio ja alueen polkupyöräpaikoitus.

Hankaluutta projektiin tuo se, että lisäparkkipaikkoihin tähtäävä hanke vähentää rakennusaikana pysäköintitilaa keskustassa nykyisestä huomattavasti. Selvittämättä myös on, riittääkö saatava parkkiruutumäärä korvaamaan keskustasta viime aikoina poistuneet – ja vielä poistuvat – pysäköintipaikat.

Pysäköintitalon rakennuttamista hoitavat kaupungin omistamat Herttuan Kiinteistöpalvelu Oy ja Kangasalan Parkki Oy. Ainakin alkuvaiheessa taloon on mietitty kolmen tunnin maksutonta pysäköintiaikaa. Toivelistalla olleesta hissin saamisesta ei ole vielä tietoa.

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, pysäköintitalo on käytössä ensi syksynä.

 

Kauppahalli

Kauppahallille laadittavan hankesuunnitelman on määrä valmistua helmikuussa, ja samalla viedään eteenpäin uudistuvaa toria. Tavoitteena on luoda vetovoimainen viihtymisen ja viipymisen kohtaamispaikka ihmisille, jolloin autot väistyvät enimmäkseen sivummalle. Torialueelle halutaan tuoda esiintymislava ja ”uudenlaisia tekemisen elementtejä” lapsille ja nuorille.

 

Linja-autoaseman kortteli

Vanhan linja-autoaseman kortteliin rakentuu kaksi kerrostaloa ja pysäköintihalli. Ensimmäisen YH-Kodeille rakennettavan kuusikerroksisen vuokrakerrostalon ja parkkihallin on määrä valmistua joulukuussa 2019.

 Samalle alueelle rakennetaan myös Pallas Rakennuksen vapaarahoitteinen Kangasalan Torikulma, jonka ensimmäiseen vaiheeseen tulee 26 asuntoa yksiöistä kolmioihin alkuvuoteen 2020 mennessä. Kortteliin rakentuu kaiken kaikkiaan 140 uutta kotia ja liiketiloja.

 

Kerrostalohankkeita

Keskusta-alueen ytimessä on lisäksi käynnissä useita maisemaa muovaavia kerrostalohankkeita.

Kangasala-talon ja niin sanotun Säästökeskuksen naapurissa etenevät As Oy Kangasalan Freesian rakennustyöt. Nelikerroksisen talon alakerran on valtaamassa yksityinen päiväkoti. Rakennuksen on määrä valmistua ensi vuoden alussa.

Keskustan muutos levittäytynee lähivuosina linja-autoasemalta Myllystenpohjantien toiselle puolelle, uimahallin kupeeseen, kun nykyiset liikekiinteistörakennukset ovat päätymässä jyrän alle. Tilalle on esitetty rakennettavaksi neljä- tai viisikerroksisia kerrostaloja – ja kaupunginjohtaja Auvinen näkee alueella olevan potentiaalia myös nykyisen virastotalo kakkosen toiminnoille. Näin vapautuisi tilaa asuntorakentamiselle nykyisen keskuskentän suunnalta.

 

K-kauppa laajenee

Kesko on laajentamassa kauppaansa Ellintien ja Tampereentien kulmauksessa. Kauppapaikkapäällikkö Petteri Tastulan mukaan tällä hetkellä suunnitelmien kanssa ollaan odotteluvaiheessa.

– Katsotaan kaava ensin, jotta näkee mitä se mahdollistaisi, hän toppuuttelee.

Kaavan odotetaan etenevän maaliin asti vielä tämän vuoden puolella. Se voisi jopa kaksinkertaistaa kauppatilat nykyisestä, lisäksi huomiota halutaan kiinnittää pysäköintimahdollisuuksiin. Myöhemmillä ramppijärjestelyillä tilaa vapautuisi vielä uudelle lisärakentamiselle.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?