Lukutaidon juhlavuosi tuli tutuksi televisiojumalanpalveluksessa – 300 vuotta lukemista ja luetun ymmärtämistä

Aapiskukko esiintyi 300 vuotta sitten ensimmäistä kertaa Daniel Medelplanin puuaapisessa. Kemppainen esitteli sunnuntaisessa televisiojumalanpalveluksessa kirjan takakannessa kuvattua kukkoa, joka on herätyksen ja valvomisen raamatullinen symboli. Kuvakaappaus Yle:n lähetyksestä.

Kirkkoherra Jari Kemppainen pohjusti sunnuntaisessa televisiojumalanpalveluksessa Pälkäneellä ensi vuonna vietettävää lukutaidon juhlavuotta. Silloin tulee kuluneeksi 300 vuotta siitä, kun Kukkolassa asustanut Daniel Medelplan veisti puuaapisen.

Kemppainen muistutti Pälkäneen kirkosta televisioidussa uskonpuhdistuksen muistopäivän messussa, että kirja oli itse asiassa katekismus.

– Katekismus tarkoittaa kristillistä oppia ja opetusta; raamattu tiivistettynä. Se oli ennen vanhaan kotien tärkein kirja. Sen avulla opeteltiin lukemaan ja se kertoi, miten uskotaan ja eletään ihmisiksi.

Medelplanin puuaapinen oli Pälkäneen papiston tilaustyö.

– Pälkäneellä elettiin 1700-luvun alussa pimeitä aikoja. Isovihan aikaan Kostianvirran taistelun jälkeen oli köyhyyttä ja puutetta kaikesta. Kirjoja oli lähes mahdotonta saada seurakunnan käyttöön, joten papisto tilasi oman katekismuksen, Kemppainen kertoi saarnassaan.

Medelplanin veistämillä puulaatoilla painettiin sadan kappaleen painos 28-sivuista katekismusta.

– Seurakunnan julkaisemalla kirjalla oli suuri merkitys, jopa aivan odottamaton vaikutus. Rovastin ja piispan tarkastuksessa Pälkäneellä todettiin tuhat lukutaitoista. Kun väkiluku oli silloin 2000, niin puolet eli valtaosa aikuisista taitoi kristinopin taidon. Siksi juhlimme ensi vuotta Pälkäneellä lukutaidon vuotena: 300 vuotta lukemista ja luetun ymmärtämistä.

Kemppainen muistutti myös, että Medelplanin kirjan sivuilla esiintyi ensimmäistä kertaa aapiskukko, joka on herätyksen ja valvomisen raamatullinen symboli. Pälkäneen puuaapisesta aapiskukko levisi muihinkin katekismuksiin ja aapisiin.

Kirkkoherra Jari Kemppainen saarnasi sunnuntaisessa televisiojumalanpalveluksessa. Kuvakaappaus Yle:n lähetyksestä.