Mies ajoi moottorikelkalla sulaan Längelmävedellä – miehen avannosta pelastaneelle Erkki Elkelälle myönnettiin hengenpelastusmitali

Erkki Elkelä.

Erkki Elkelä ei 28.12.2017 mökille lähtiessään arvannut, millaiseksi päivä Längelmäveden rannalla vielä muodostuisi. Tarkoitus oli ulkoilla koirien kanssa Noksioisten kylässä Sahalahdella sijaitsevalla mökillä. Toisin kuitenkin kävi.

– Kuuntelin ensin siinä rannassa, että mikä eläin oikein pitää järvellä ääntä. Hetken päästä hoksasin, että ihminen huutaa apua. Tai oikeastaan kuului enää pelkkä A-äänne, mutta tajusin, että nyt on jollakulla iso hätä.

Elkelä otti rannasta veneen, jota työntäen hän lähti etenemään jäällä. Määränpäänä oli rannasta noin 400 metrin päässä sijainnut avanto, johon oli tippunut moottorikelkalla jäällä ajanut mies. Kelkkailija oli kokonaan veden varassa.

– Parinkymmenen metrin matkan jälkeen tipuin itsekin jäihin, mutta onneksi sain kammettua itseni takaisin veneeseen, Elkelä muistelee.

Matkalta Elkelä soitti hätäkeskukseen. Kun Elkelän matka jäällä eteni, sulaan pudonneen miehen avunhuudot alkoivat tyrehtyä, kunnes ne loppuivat kokonaan. Elkelän mielessä kävi, mahtaako pelastettava olla enää pinnalla.

– Kaveri oli onneksi kuitenkin vielä pinnalla ja tajuissaan siinä vaiheessa, kun ennätin hänen luokseen. Sanoin hänelle ”Anna käsi”, mutta hän ei reagoinut tähän mitenkään.

Märän, lähes tajuttoman miehen nostaminen ylös vedestä ei ollut helppoa. Lopulta Elkelä kuitenkin onnistui nostamaan hänet veneeseen. Veneessä pelastettu mies menetti tajuntansa, ja Elkelä lämmitti häntä antamalla miehelle omia vaatteitaan. Pelastettu mies oli niin pahoin kylmettynyt ja kriittisessä tilassa sairaalaan vietäessä, että ilman Elkelän ripeää toimintaa hän olisi menehtynyt.

– Pelastuslaitoksen väki haki meidät rantaan sieltä veneestä. Ylös nostamani mies toipui tapauksesta täysin ja vieläpä melkoisen nopeasti, Elkelä lisää.

Itse tilanteessa Elkelä ei ehtinyt säikähtää, mutta jälkeenpäin kävi mielessä, että toisinkin olisi voinut käydä.

– Sen illan ja yön aikana tuli kelattua, että mitä meille molemmille olisi käynyt, jos en olisi veteen tiputtuani päässyt itse enää veneeseen takaisin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto luovutti Elkelälle tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin erittäin rohkeasta ja neuvokkaasta toiminnasta – vaaransihan Elkelä useita kertoja myös oman henkensä miestä pelastaessaan. Viraston ylijohtaja Marko Pukkinen luovutti mitalin Elkelälle tiistaina iltapäivällä Tampereella.