Medelplan-näytelmälle ja pelille 20 000 euroa Alfred Kordelinin säätiöltä – lukutaidon sanomaa levitetään myös videoiden välityksellä

Pälkäneen puuaapisen 300 vuotta sitten veistäneen Daniel Medelplanin vaiheista on tekeillä näytelmä ja nettipeli. Pälkäneen Suomalainen Nuija ry on saanut hanketta varten 20 000 euron avustuksen Alfred Kordelinin säätiöltä.

Medelplan -näytelmä ja peli juhlistavat ensi vuonna Pälkäneellä vietettävää lukutaidon juhlavuotta. Lukutaidon sanomaa levitetään myös videoiden välityksellä.

Pälkäneen Suomalainen Nuija ry toteuttaa lukutaito-videosarjaa kulttuurirahastolta saadun 10 000 euron apurahan turvin. Muun muassa Pälkäneen rauniokirkolla kuvattavilla videoilla suomalaiset kulttuurivaikuttajat Jörn Donnerista alkaen kertovat lukutaidon merkityksestä.

Mari Laesterän, Eero Laesterän, Noora Rosbergin ja Kalle Vaismaan neljä vuotta sitten perustama Pälkäneen Suomalainen Nuija ry elävöittää Onkkaalaa monenlaisilla tapahtumilla. Yhdistys on järjestänyt Nuijalla muun muassa sisua ja naisen asemaa käsitelleet tapahtumat sekä Nuijanmäen joulujuhlat.

 

Näytelmän tuottaa Jari Nieminen

Sata vuotta sitten perustettu Alfred Kordelinin säätiö tukee apurahoin ja palkinnoin tieteitä, kirjallisuutta, taiteita ja kansanvalistusta. Tänä vuonna säätiö sai 4194 hakemusta. Apurahoja jaettiin 271 hankkeelle yhteensä 3,4 miljoonaa euroa.

Daniel Medelplan -näytelmää ja peliä tehdään Pyynikin kesäteatterin entisen johtajan Jari Niemisen johdolla. Noin tunnin mittainen näytelmä kertoo Medelplanin värikkäistä vaiheista: Viipurin kirjapainon johtaja ajautui suhteeseen vaimonsa veljen tyttären kanssa. Yhteisönsä hylkiöksi joutunut Medelplan tuomittiin vankeuteen.

Suuren Pohjan sodan aikaan Pälkäneelle paennut Medelplan kaiversi Pälkäneen pappien pyynnöstä puulaatat, joilla painetun katekismuksen ansiosta paikkakunnalla opetettiin lukutaitoa ja kristinuskoa isovihan aikaan.

Näytelmä kertoo myös yksilön mahdollisuuksista vaikuttaa yhteisöönsä ja maailman kulkuun: miten jokainen voi jättää merkkinsä jälkipolville, kuten Medelplan aapiskukon.

Medelplan-näytelmän kohderyhmänä ovat erityisesti koulut. Lisäksi näytelmää on tarkoitus esittää Pälkäneellä ja kiertueilla.

Näytelmään liittyvää maksutonta nettipeliä voi pelata sekä älypuhelimilla että tietokoneilla. Pelin viitekehyksenä toimii Medelplan. Sen tavoitteena on kehittää medialukutaitoa ja kuvalukutaitoa: pelaaja joutuu erottamaan aidot uutiset ja valeuutisista sekä harjoittamaan lähdekritiikkiä.

 

Lukijakunnan brändiä maailmalle

Medelplanin puuaapisen 300-vuotisjuhla levittää lukijakunnan brändiä maailmalle. Lukutaidon juhlavuotta valmisteleva vapaaehtoistyöryhmä on ideoinut Pälkäneelle muun muassa kirjafestareita sekä avoimet kirjahyllyt -tapahtumaa, jossa pääsee tutustumaan pälkäneläiskotien kirjahyllyihin. Myös kunnalla on vireillä hankkeita, joilla pyritään muun muassa kaventamaan lukutaidon suuria eroja.

Paikallislehdessä pyörii juhlavuoden ajan lukuhaastekampanja, jossa eri-ikäiset lukijat jakavat kirjavinkkejä. Sydän-Hämeen Lehden 90-vuotisjuhlia on tarkoitus viettää syyskuussa kirjafestareiden yhteydessä.

Medelplan-näytelmän tuottaa Pyynikin kesäteatterin entinen johtaja Jari Nieminen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.