Tasa-arvotarkistus

Tasa-arvo on tämän syksyn muotisana. Katsotaanpa, missä on korjaamista ja miten.

Naisvaltaiset alat ovat alipalkattuja miesvaltaisiin aloihin verrattuna. Kun hyvin palkattu nainen saa jostain työstä kuukaudessa 2000 euroa bruttona, huonosti palkattu mies saattaa saada jostain toisesta työstä 2500 euroa. Tällöin mies saa 25 prosenttia enemmän kuin nainen, mutta kas kummaa; kun lasketaan kuinka monta prosenttia nainen saa vähemmän kuin mies, ero onkin palkkoja muuttamatta enää vain 20 prosenttia.  Jos lisäksi ryhdyttäisiin vertaamaan nettopalkkoja eli ostovoimaa, ero kaventuisi edelleen.

Takavuosina insinööritieteitä ja teknisiä aloja opiskelivat pääasiassa miehet. Nyt on toisin päin. Pitämällä palkat ennallaan vaaka heilahtaa. Miehet jäävät alakynteen.

 

Etenkään urheilussa tasa-arvo ei toteudu. Räikein tilanne on tenniksessä. Wimbledonissa naisten sarjan voittaja saa samat 2,2 miljoonaa puntaa kuin mies ja sponsorirahat päälle. Miehet joutuvat raatamaan kolme voittoerää eli aikaa kuluu yhteensä 20–30 tuntia kahden viikon aikana. Nainen uurastaa voittonsa eteen kahden viikon aikana korkeintaan kymmenen tuntia, vaikka vastustaja on selvästi miehiä heikompi.

Este- ja aitajuoksussa naiset pääsevät merkittävästi vähemmällä kuin miehet. Miesten este on 15,2 senttiä korkeampi kuin naisten ja matka on kilometriä lyhyempi. Vesiesteitä miehillä on kaksi enemmän kuin naisilla ja kuivien esteiden välinen ero on peräti kymmenen.

Pika-aidoissakin ero on suuri sekä matkassa että aitojen korkeudessa. Heittolajeissa heiteltävät esineet ovat naisilla kevyempiä kuin miehillä.

Jääkiekkoilussa naisten ei tarvitse taklata. Taklaaminen on pelin vaativin osa-alue. Miehet eivät saa pelata ringetteä.

 

Arkisessa elämässä naiset ovat osanneet järjestää asioita miehiä paremmin. Minulla oli aikanaan viimeisen numeron ero Marttaliiton neuvontapalveluun. Sain miltei päivittäin soittoja, mutta kun aloin antaa römeällä miehen äänellä ohjeita karjalanpiirakan rypyttämiseen tai ryijyn tekemiseen, puhelin yleensä sulkeutui.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Vastaavaa neuvontaa ei ole miehille. Siksi he tekevät alkeellisia virheitä esimerkiksi saunan pesän sytyttämisessä ja moottorisahan öljynvaihdossa.

Kateellisena olenkin seurannut Aitoon Marttojen pätevyyttä ja työskentelyä koko kylän hyväksi. Vain Mannerheimin naisvaltainen lastensuojeluliitto yltyy suunnilleen samaan. Tuokin liitto on naisen eli Sophie Mannerheimin, Suomen marsalkan tyttären perustama.

Suomessa olisi korkea aika perustaa tasa-arvon nimissä neuvontajärjestö Martit. Se antaisi neuvoja esimerkiksi kolumnien kirjoittamiseen.