Aikaa ei saa kiinni juoksemalla vaan pysähtymällä – Marketta Vaismaan Aikakirja julkaistiin kirjamessuilla

Marketta Vaismaan Aikakirja julkaistiin viikonloppuna kirjamessuilla.

Pälkäneläisen Marketta Vaismaan kaksi vuotta sitten julkaistu Vesikirja nosti esiin suomalaisen kansallisaarteen, puhtaan veden. Se on suomalaisille itsestäänselvyys, vaikka osassa maailmaa suuri osa päivästä menee puhtaan juomaveden hankkimiseen.

Kun veteen syventyy tarkemmin, ymmärtää sen tärkeyden. Vettä on maailmassa tietty määrä. Juomme edelleen samaa vettä kuin Caesarin aikaan. Siksi vettä kannattaa arvostaa ja suojella.

Viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla julkaistu Vaismaan uusin kirja pureutuu aikaan.

– Tykkään kikkailla sanoilla. Meillä on esimerkiksi kesäaika, talviaika, kreivin aika, pimeä aika ja neiti aika, Marketta Vaismaa sanoo.

Niiden kaikkien tausta ja merkitys tulevat hauskalla tavalla selväksi Aikakirjan sivuilla. Lisäksi lukija oppii muun muassa erilaisista aikakäsityksistä ja aikavyöhykkeistä.

Ranskalaisen Carlos da Cruzin kuvitus tarjoaa oivalluksia kaikenikäisille lukijoille. Heti avausaukeama kuvaa osuvasti sitä, ettei aika mene tasan: kiireisillä ihmisillä aikaa on liian vähän, mutta toisten päivät voivat olla ajan tappamista.

– Tuntuu, että täällä maailmassa kaikki jakautuu epätasaisesti, oli se sitten aikaa, vettä tai hyvinvointia, Marketta Vaismaa sanoo.

 

Hyvää kirjaa on kiva lukea lapsille

Carlos da Cruzin kuvitus tarjoaa oivalluksia kaikenikäisille lukijoille.

Dekkarin lukijalla on suuri kiusaus vilkaista viimeiseltä sivulta, kuka on murhaaja. Myös ajan arvoitus ratkeaa Aikakirjan viimeisellä sivulla: Aikaa ei saa kiinni juoksemalla, vaan pysähtymällä. Tätä viisautta kirjoittaja on epätoivoisesti yrittänyt opetella myös omassa elämässään.

– Olen nostalgikko ja tuntuu että elän väärässä ajassa ja olen aina myöhässä, Marketta Vaismaa nauraa.

Aikaan syventyessään hän päätyi opiskelemaan jopa suhteellisuusteoriaa ja avaruuden kaareutumista. Ei ole helppo selvittää Einsteinin oivallusta ajasta, valosta ja massasta niin, että lukijakin sen ymmärtää.

Lasten keskuksen kustantamat Vesi- ja Aikakirjat on tarkoitettu nuorille lukijoille. Vaismaan tavoitteena on, että kirjat kiinnostaisivat myös aikuisia ja kannustaisivat heitä lukemaan ääneen lapsille.

– Lapsi kyllä aistii, tykkääkö isä tai äiti luettavasta kirjasta. Parasta on, jos voi nauraa käkättää kirjoille yhdessä.

Marketta Vaismaan Aikakirja kertoo hauskalla tavalla ajasta.