Sampo ja Eemeli näyttävät Billy Elliotissa keskisormea yleisölle

Eemeli Korpisaari (vasemmalla) ja Sampo Eerola vuorottelevat rääväsuisen pikkupojan esittäjinä Billy Elliotissa.

Sampo Eerola ja Eemeli Korpisaari esittävät Billy Elliot -musikaalissa rääväsuista pikkupoikaa, jonka vuorosanoista lapsiavustajien vanhemmat muistuttavat, ettei niitä tarvitse harjoitella kotona. Kieltoon on hyvä peruste, sillä Sampon ja Eemelin vuoroilloin esittämä roolihahmo päästelee suustaan kirosanoja Tampereen Työväen Teatterin suurella näyttämöllä pyörivässä menestysmusikaalissa. Juuri muuta sanottavaa pikkupojalle ei ole käsikirjoitettu.

– Yhdessä kohtauksessa pitää huutaa joo, Eemeli muistaa.

Pojat tietävät, että rumat sanat kuuluvat teatteriesitykseen, mutta eivät tavalliseen elämään teatterin ulkopuolella.

– Näytämme yleisölle keskisormea ja sanomme sen v-alkuisen sanan, Eemeli antaa esimerkin rääväsuisen pojan esittämisestä ja samalla kielenkäytön siistinä pysymisestä kotioloissa.

 

Nyrkkeilyä ja punnerrusta

Kuusivuotiaille lapsiavustajille – Sampo on esikoulussa, Eemeli ensimmäisellä luokalla – Billy Elliot -musikaalissa näytteleminen tietää keskimäärin kahta viikoittaista iltaa teatterilla. Pojat ovat työssä esiripun avautumisesta illan loppukumarruksiin saakka.

– Ainakin viidessä kohtauksessa olemme mukana, pojat laskeskelevat.

Rääväsuinen pikkupoika, kiroilun lisäksi, muiden muassa nyrkkeilee, punnertaa ja keikkuu mieshenkilöhahmon olkapäillä. Kohtausten väliset luppoajat kuluvat näyttämön takana.

– Pelaan kännykällä, Sampo kertoo.

– Minä vain istun ja odotan, Eemeli täydentää.

Poikien ei itse tarvitse kuulostella, milloin on heidän aikansa astua näyttämölle ja milloin heidän pitää vaihtaa roolivaatteita. Niistä huolehtii heidän tukihenkilönsä, joka ottaa näyttelijänalut vastaan jo ulko-ovella ja on poikien kanssa koko teatteri-illan.

Kaivoskaupungin kasvatin, tanssimiselle sydämensä menettäneen Billy Elliotin lapsuudesta Sampo ja Eemeli osaavat kertoa olennaisimmat asiat.

– Billy pääsee balettikouluun, vaikka sen isä ei ensin haluaisi, Sampo sanoo.

– Äiti ei tiedä, koska se on kuollut, Eemeli lisää.

Musikaalin pääosan esittäjinä vaihtelee kolme Billyä, joiden ensi-illat osuivat syyslomaviikon kolmelle peräkkäiselle illalle. Eemeli oli tuolloin näyttämöllä keskiviikkona ja lauantaina, Sampo torstaina.

Eemeli Korpisaari (vasemmalla) ja Sampo Eerola havainnollistavat, miten he huusivat koe-esiintymisessä.

– Taputettiin paljon, taputettiin uudestaan kumartamaan, he kertovat.

– Katsomossa oli 800 ihmistä, Eemeli huokaa.

 

Koe-esiintymisessä sai huutaa

Eemeli sai kutsun lapsiavustajan roolin koe-esiintymiseen, kun Billy Elliotin tuottaja kyseli Outi Korpisaarelta, Eemelin mummilta, tietäisikö tämä osaan sopivaa pikkupoikaa. Monessa TTT:n esityksessä mukana ollut mummi ehdotti lapsiavustajaksi pojanpoikaansa Eemeliä.

– Koe-esiintymisessä piti huutaa tosi kovalla äänellä, että hei kaikki, katsokaa minua, Eemeli innostuu toistamaan.

– Tuottaja sanoi, että olin aivan ihastuttava.

Sampolle rooli rääväsuisena poikana oli varmistunut jo tuota ennen.

Teatteri on tehnyt sahalahtelaispoikien kanssa työsopimukset ensi kevääseen saakka. Loistavat arvostelut saanut, täysille katsomoille menevä musikaali jatkaa hyvin todennäköisesti Työväenteatterin ohjelmistossa vielä seuraavallakin näytäntökaudella. Uusia pääosien esittäjiä on jo etsitty lehti-ilmoituksilla.

Sampon ja Eemelin uran jatkon Billy Elliot -musikaalissa ratkaisee heidän pituutensa ensi syksynä. Senttejä ei saisi tulla paljon lisää, jotta he sopisivat edelleen rääväsuisen pikkupojan rooliin.