Mitä! Kuihtuuko Pälkäne?

Ensireaktioni, kun kuulin Onkkaalan kylänraitilta lähtevistä liikkeistä, oli kutakuinkin otsikon mukainen. Kun tarkemmin tilannetta ajattelin, ei sen olisi pitänyt tulla minulle yllätyksenä. Olenhan itsekin aiemmissa kirjoituksissani aihetta ainakin sivunnut.

Pälkäneen asukasluku on ollut jo muutaman vuoden laskussa. Silti hämmästyin, sillä monet näistä liikkeistä ovat olleet täällä niin kauan kuin muistan ja ne ovat jo niin iso osa minun Pälkänettä, että se näkyy ja tuntuu, kun ne katoavat.

Urheilu ja kalastus, Onnenkenkä ja Kievari olivat ala-asteen ajan joka päivä koulureitilläni. Muistan monena aamuna katsoneeni kahvilaan sisään ja nähnyt siellä ihmisiä juttelemassa ja juomassa aamukahviaan. Koulun jälkeen aina silloin tällöin pysähdyin itsekin kaakaolle. Nyt se paikka on kuitenkin kiinni, ollut jo jonkin aikaa.

Urheilu ja kalastuskin sulkee ovensa. Sinne on saanut viedä luistimia teroitukseen, tai joskus on käyty hakemassa pyörään uutta sisäkumia. Joskus koko pyöräkin on viety sinne huoltoon. Pian kuitenkin vanha pyöränromu pitää viedä muualle.

 

Kuten shl.fi -sivustolla 31.10. julkaistussa jutussa jo otsikossa sanotaan: Pälkäneen kaupparaitti kuihtuu. Samaisessa jutussa myös kysellään, mitä asialle pitäisi tehdä.

Kylänraitti on tällä hetkellä vähän piilossa maailmalta. Selvästi Pälkäneen asukkaat eivät yksin riitä asiakaskunnaksi, kun liikkeet joutuvat sulkemaan oviaan. Pälkäneen ohi kuitenkin kulkee valtatie 12 ja sitä pitkin menee joka päivä tuhansia ihmisiä. Tällä hetkellä mikään ei kuitenkaan saisi heitä pysähtymään kahville Pälkäneen keskustaan. Ei kukaan tiellä kulkija tiedä, että Pälkäneellä on mitään kaupparaittia. Aapiskukko ja ruokakaupat näkyvät. Muista ei ole tietoakaan.

Kirjoittaja on Pälkäneen lukion abi.

Kenties ratkaisu voisi olla parempi markkinointi tien varressa? Tai ehkä Pälkäneen pitäisi levittäytyä molemmille puolille tietä. Tällöin tienvarressa olisi useammille liikkeille tilaa ja ne voisivat houkutella matkalaisia edes ajattelemaan kahdesti pysähtymistä, ohi ajamisen sijaan.

Meidän oma ostovoima ei selkeästi siis riitä pitämään liikkeitä pystyssä, joten tie on meidän paras mahdollisuutemme.