Vapaussodan sankarivainajien muistomerkki ehostettiin Kuhmalahdella

Ehostettu muistomerkki Kuhmalahden kirkkomaalla.

Kohta sata vuotta sitten pystytetty Vapaussodassa keväällä 1918 kaatuneiden neljän kuhmalahtilaisen sankarivainajan muistokivi sai äskettäin uuden ilmeen. Vapaussodan muistoa kunnioittava vapaaehtoisryhmä Ilkka Lehtisen johdolla päätti kunnostaa muistokiven.

Muistomerkki paljastettiin Kuhmalahden kirkkomaalla 21.3.1921. Muistomerkissä ovat nimet: jääkärikapteeni Kaarlo Kalervo Kari (s. 1890), maanviljelijä Antto Viljamaa (s. 1880), metsänvartijakoulun oppilas Paavo Kustaa Siuro (s. 1896) ja maanviljelijän poika Niilo Richard Nurminen (s. 1896). Kukaan heistä ei kaatunut Kuhmalahdella käydyissä taisteluissa. Muistomerkin kivijalassa on muistovärssy: ”He kulkivat pelvotta urhojen teitä. Siksi nyt siunaten muistamme heitä. Ääntä he kuulivat sykkivän rinnan. Ja uhriksi antoivat verensä hinnan.”

Vuosikymmenten kuluessa muistomerkki oli sammaloitunut ja haalistunut. Nyt kivipinnat on puhdistettu ja tekstit maalattu uudelleen sekä reunakivet suoristettu. Työn teki oriveteläinen alan erikoisliike Kivikaiverrus Signum. Tieto hankkeesta kiiri asiasta kiinnostuneille nykyisille ja entisille kuhmalahtilaisille. Niinpä hankkeen kassaan kertyi lahjoituksina sievoinen summa, jolla työkustannukset voitiin maksaa. Yksityishenkilöiden lisäksi hanketta tukivat Vapaussodan Perinneliitto ja Vapaussodan Invalidien Muistosäätiön Matti Laurilan rahasto. Ylijäämästä on muodostettu rahasto, jonka turvin muistomerkkiä voidaan jatkossakin huoltaa ja hoitaa.

Markku Rauhalahti

 

Vapaussodan sankarivainajien muistomerkin paljastus Kuhmalahden kirkkomaalla maaliskuussa 1921.