Jonne Lindholm on ehdolla Vuoden artesaaniksi – kädentaitajat palkitaan Tampereen messuilla perjantaina

”Intohimoinen, sitoutunut, periksiantamaton asenne”, Vuoden artesaani -kilpailun raati kiittelee Pälkäneeltä kotoisin olevaa Jonne Lindholmia.

Turussa nykyisin asuva rakennusrestauroija on yksi kolmesta ehdokkaasta, joista joku palkitaan Vuoden artesaanina perjantaina kädentaitomessujen avajaisissa Tampereella.

37-vuotias Jonne Lindholm on rakentajaperheen sisaruskatraan nuorimmainen. Vanhemmat pyörittivät Pälkäneellä puuelementtejä valmistanutta Eridomic Oy:tä.

Lindholm opiskeli nuorena elokuva- ja televisioalalle. Kuvauspaikkajärjestäjänä ja tuotantopäällikkönä Helsingissä vuosia toiminut medianomi sanoo kuitenkin olleensa aina kiinnostunut vanhojen puurakennusten vaalimisesta ja ihaillut käsityötaitureita.

– Se oli bensaa liekkeihin, kun kunnostin vanhoilla tavoilla ja materiaaleilla muutaman oman kämpän.

Yksi ”harjoituskohteista” on purkuun menossa ollut Jokelan torppa Puutikkalantien varressa Kukkian rannalla.

– Olen itsekseni kaiken muun ohessa laitellut sitä. Se on hyvä projekti, jossa pääsee opettelemaan perinteisistä materiaaleista ja tekotavoista kaikkea perustuskivistä piipunhattuun saakka.

Harjoittelupaikka muuttui työksi

Etenkin puurakentamisesta kiinnostunut Jonne Lindholm lähti Ikaalisiin opiskelemaan rakennusrestaurointia. Kaksivuotisesta koulutuksesta noin puolitoista vuotta oli lähiopetusta ja puoli vuotta työssäoppimista.

– Nyt lähiopetus on vähentymässä entisestään. Minulle työssä oppiminen sopi hyvin, mutta kaikki eivät pysty työskentelemään itsenäisesti, vaan tarvitsevat enemmän ohjeistusta. Siksi se on vähän tuurista kiinni, pääseekö sellaiseen harjoittelupaikkaan, jossa päälliköiltä ja työntekijöiltä löytyy opettajahenkeä. Tai vaihtoehtoisesti täytyy tehdä paljon taustatyötä löytääkseen juuri itselle sopivan työpaikan.

Lindholm hakeutui ja pääsi työssäoppimisjaksolle turkulaiseen rakennusrestaurointiyritys Restart Oy:hyn.

– Pääsin harjoittelemaan haastaviin kohteisiin, jotka etenevät tiukkojen aikataulujen mukaan. Olen kovasti kiitollinen Restartille, että luottivat ja antoivat vastuuta tällaiselle keltanokalle.

Keväällä valmistunut Lindholm on nyt Restartin palkkalistoilla.

– Olen päässyt tekemään sekä museokohteita että erikokoisia ja -tasoisia yksityisihmisten kohteita.

 

Ei pidä ampua tykillä kärpästä

”Kaikki lähtee vauriokartoituksesta ja tarkasta dokumentoinnista. Lindholmin ote on visuaalinen ja hänellä on taito nähdä kokonaisuuksia”, Vuoden artesaani -raati kiittää Jonne Lindholmia.

– Ei se silti tarkoita sitä, että työ olisi silkkihansikkailla hypistelyä. Työhön uskaltaa tarttua, kun alkajaisiksi dokumentoidaan kohde ja sen vauriot, Jonne Lindholm sanoo.

Hän on uppoutunut vanhoihin materiaaleihin, rakenteisiin ja tekotapoihin syvemmin kuin rakennusrestaurointiopinnot edellyttäisivät.

– Olen opiskellut ja lukenut itsekseni paljon. Lisäksi suoritan samaan aikaan töiden ohessa restauroinnin korkeakoulututkintoa Xamk:ssa. Se on nykyisin ainoa korkeakoulu Suomessa, jossa pystyy opiskelemaan restaurointia.

Lindholm pyrkii siihen, että kaikki toteutetaan mahdollisimman oikein, perustellusti, järkevästi, vanhaa säästäen ja niin, että tarvittavat korjaukset ovat pitkäikäisiä ja laadukkaita.

– Ryhdyn aukomaan vyyhtiä selvittämällä mitä kohde on syönyt ja kaivan esiin tietoa, jotta ymmärrän mitä, milloin ja miksi on tehty ja mitä minun olisi järkevintä tehdä. Kulloinenkin kohde arvotetaan ja kohteen tutkimus kertoo, onko syytä olla yhteydessä rakennesuunnittelijaan, arkkitehtiin, maakuntamuseoon tai museovirastoon.

Toisinaan rakentajat pitävät museovirastoa riesana, joka vain viivyttää hankkeita. Toisaalta moni vanhan rakennuksen omistaja haluaa, että työt tehdään museoviraston kriteereiden mukaisesti.

– Se antaa paremmat edellytykset sille, että asiat on tehty oikein ja rakennuksella on arvoa, kun sen jättää jälkipolville.

 

Vuoden artesaani palkitaan messuilla

Kymmenettä kertaa valittava Vuoden artesaani palkitaan kädentaitomessujen avajaisissa Tampereella perjantaina 16.11.. Kello 11.30 alkavassa tilaisuudessa puhuvat opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja Pentik Oy:n taiteellinen johtaja Anu Pentik, joka jakaa samalla Taito-Finlandia palkinnon.

Jonne Lindholmin lisäksi Vuoden artesaaniksi ovat ehdolla raumalainen Marko Seppälä ja vaasalainen Mia Lorenz.

Kilpailun tavoitteena on pitää yllä ja lisätä suomalaisen käsityön arvostusta, edistää tietoisuutta alalle valmistuvista kädentaitajista sekä edesauttaa vastavalmistuneiden artesaanien työllistymismahdollisuuksia. Voittaja saa 500 euron stipendin ja näyttelyn kädentaitomessuille.

Suomen Kädentaidot -messut järjestetään Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa 16.–18.11.. Perjantaina messut ovat avoinna kello 10–18, lauantaina kello 9–18 ja sunnuntaina kello 10–17.

 

– Olen päässyt tekemään sekä museokohteita että erikokoisia ja -tasoisia yksityisihmisten kohteita, Jonne Lindholm kiittelee työnantajaansa Restart Oy:tä.

Vuoden artesaani -kilpailun raati Jonne Lindhlomista:

Rakennusrestauroinnin artesaaniksi keväällä 2018 valmistuneen turkulaisen Jonne Lindholmin vahvuuksia ovat intohimoinen, sitoutunut, periksiantamaton asenne. Lindholmin entisöintiprojektit edustavat mallikelpoisesti perusteellista ja perinteistä suomalaista työtä. Lindholmin työssä kohtaavat vanha ja uusi, kaikki lähtee vauriokartoituksesta ja vanhan dokumentoinnista. Lindholmin ote on visuaalinen ja hänellä on taito nähdä kokonaisuuksia.