Ei kiitos

Nykynuoriso käyttää joka hetki päihteitä. Yleensä tällaisen lauseen kuulee vanhemman henkilön suusta. Tilastot näyttävät kuitenkin päinvastoin. Nykynuoret käyttävät ainakin tupakkaa ja alkoholia vähemmän kuin vanhemmat sukupolvet omassa nuoruudessaan.

Toki nykyajan trendinä onkin nuuska. Myös huumausaineiden, lähinnä kannabiksen, käyttö on kasvanut entisajoista. THL:n kyselyt kuitenkin osoittavat, että nuorten päihteidenkäyttö olisi vähenemään päin.

Vaikka erityisesti alkoholin käyttö nuorten keskuudessa on laskussa, ei se suinkaan ole mihinkään kadonnut, eikä koskaan katoakaan. Nuoret kokeilevat kaikenlaista nyt ja aina.

Juominen kuitenkin vaikuttaa olevan, tilastoista huolimatta, nuorten keskuudessa normi. Jos ei juo, on outo.

 

Juomisen väheneminen tarkoittaa todennäköisesti sitä, että nuoret juovat kyllä harvemmin, mutta yhä useampi kuitenkin juo, ja kun juo, niin vetää sitten reippaasti.

Itse en käytä alkoholia, sillä en koe sitä itselleni tarpeelliseksi. Se on kuitenkin minulle ihan ok, jos joku muu haluaa juoda, eikä minua haittaa, vaikka joku juokin seurassani. Minä pystyn pitämään hauskaa ilman alkoholia, enkä koe itseäni ulkopuoliseksi juhlissa, joissa alkoholia on tarjolla.

Kirjoittaja on Pälkäneen lukion abi.

Hauskanpito ei edellytä alkoholia, vaikka se siltä aina välillä tuntuukin, kun kuuntelee ikätovereideni juttuja. En koe, että olisin mistään jäänyt paitsi, vaikka olenkin osallistunut viikonloppuun ihan selvin päin. Silti saa outoja katseita osakseen, kun kertoo, että ei olekaan ollut juomassa viikonloppuna.

Jos minua ei haittaa sinun juomisesi, miksi sinua haittaa minun juomattomuuteni?