Pälkäneen koululaiset häiritsivät teatterissa – kahdeksasluokkalaisten teatterivierailu oli osa Taidetestaajat -hanketta

Muutama Pälkäneen yhteiskoulun ja Anna Tapion koulun poika häiriköi viime viikolla teatterivierailua Tampereella. Näyttämölle huudelleet ja keskisormea näyttäneet koululaiset pyysivät pahiten loukatulta näyttelijältä jälkikäteen anteeksi.

Kahdeksasluokkalaiset olivat Tampereen Teatterissa katsomassa palkittuun elokuvaan perustuvaa Sademies -näytelmää. Koululaisnäytöksessä oli 450 Tampereen seudun kahdeksasluokkalaista opettajineen.

Teatterivisiitti kuului Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin tukemaan Taidetestaajat -hankkeeseen, jossa maan kaikille kahdeksasluokkalaisille tarjotaan kaksi taidevierailua. Noin 180 000 koululaista käy kolmen vuoden aikana esimerkiksi oopperassa, teatterissa, taidenäyttelyssä tai konsertissa.

Tampereen Teatterin Sademiestä käy katsomassa reilut pari tuhatta Tampereen seudun kahdeksasluokkalaista. Ensimmäinen koululaisnäytös sujui ongelmitta, eikä viimeviikkoiseen näytökseen osattu varautua ylimääräisillä vahtimestareilla. Opettajien on vaikea puuttua häiriöihin, sillä penkkirivien välissä on vähän tilaa, eikä täydessä salissa pääse kulkemaan muita häiritsemättä.

Salin takaosassa näytöstä häirinneille Pälkäneen koululaisille huomautettiin asiattomasta käytöksestä, mutta se ei loppunut. Kun näyttelijät jäivät esityksen jälkeen haastateltavaksi, yksi esitystä häirinneistä näytti keskisormea.

Seuraavana päivänä opettajat olivat yhteydessä teatteriin, ja sopivat, että esitystä häirinneet oppilaat pyytävät anteeksi pahiten loukatulta näyttelijältä. Koululaiset hoitivat anteeksipyynnön puhelimitse tai sähköpostitse.

 

Kommentit kuuluvat teatterisalissa

Tampereen Teatterin yleisötyöstä vastaava tiedottaja Neili Koivuniemi sanoo, että jatkossa koululaisnäytöksiin varataan enemmän vahtimestareita, joiden kanssa voi siirtyä salin ulkopuolelle, jos ei jaksa keskittyä esitykseen. Lisäksi oppilaille annetaan selkeät ohjeet siitä, miten teatterissa käyttäydytään.

– Ruudun äärellä viihtyneet eivät välttämättä tiedä miten teatterissa pitää käyttäytyä, Koivuniemi sanoo.

Hän tietää, että moni koululainen on teatterissa ensimmäistä kertaa. Myös tilanne täydessä kavereiden keskellä voi vaikeuttaa keskittymistä.

– Toisinaan iäkkäätkin katsojat voivat innostua esityksestä niin, etteivät huomaa, että koko sali kuulee juttelun, Koivuniemi sanoo.

Pälkäneen koululaiset häiriköivät Sademies -näytelmän esitystä. Kuva: Heikki Järvinen, Tampereen Teatteri.