Valoa pimeyteen

Pimeän marraskuun aurinkoiset hetket ovat olleet ohimeneviä tuokioita. Lähestyvä joulun aika tuo pimeyteen valoa, kun pihoja ja katukuvaa koristetaan monenlaisilla jouluvaloilla.

Pimeys voitaisiin huomioida kylien ja kaupunkien keskustoja elävöitettäessä muulloinkin kuin joulun alla. Istutukset ja levähdyspenkit eivät ilahduta hämärässä kulkevaa eivätkä saa pimeän kulkijaa kurvaamaan tieltä.

Pälkäne sai pimeyteen uuden maamerkin, kun Kostia-areenan valaistut, värikkäät seinät hohtavat ohikulkijoille Lahdentien varressa. Liikuntahallin nimikyltti ja kuntosalin ikkunat loistavat kutsuvasti synkässä maisemassa.

Myös Aapiskukko on mieleen jäävä valopilkku. Mutta muuten Pälkäne ohitetaan pimeydessä.

 

Lukiolaiskolumnisti Antti Hintikka teki tärkeän oivalluksen, kun hän kirjoitti, että Pälkäneen keskustan pitäisi levittäytyä valtatien molemmille puolille, jotta ohikulkija huomaisi saapuvansa johonkin.

Roholan asuinalueen rakentuminen ei välttämättä vielä täytä toivetta, sillä talot nousevat meluvallin taakse. Vallin päälle pitäisi suunnitella Pälkäneen näköinen meluaita, joka valaistaisiin näyttävästi.

Valoa voitaisiin tuoda myös rauniokirkolle. Kirkkoraunion muurien valaistus on varsin vaatimaton. Kokonaisuutta voisi nostaa taianomaisesti esiin, kun tien laidalla oleva metsikkö harvennettaisiin ja valaistaisiin. Valometsä olisi lumoava näky Aapiskukon ikkunoiden takana kahvitteleville kulkijoille.

 

Kostia-areena on tuonut Pälkäneelle paljon enemmän hyvää kuin rakentamispäätöstä tehtäessä uskottiinkaan. Urheilun ja liikunnan lisäksi on saatu piristystä kyläkuvaan ja ilmapiiriin. Katsomoihin on löytänyt uutta väkeä, sillä kotikylän kasvattien pelejä poiketaan katsomaan ilta- ja sunnuntaikävelyllä. Hallin kruunu on lukiolaisten kahvila, joka tosin viettää koeviikon vuoksi parhaillaan taukoa.

Kostia-areenan vaikutukset on havaittu jopa kiinteistökaupassa: avajaisten jälkeen kaupaksi on käynyt monta pitkään kaupiteltua kohdetta.

Areena on tärkeä kulmakivi, kun Pälkäneellä pohditaan, miten keskustaa voitaisiin elävöittää. Onkkaalan veto- ja pitovoima on koko kuihtuvan kunnan kannalta ratkaisevan tärkeää. Parhaillaan laadittavassa keskustan kehityskuvassa pitää nähdä rohkeasti tulevaisuuteen ja valittua linjaa toteuttaa määrätietoisesti. Siihen tarvitaan koko kylää.