Miksi diesel on nyt niin kallista?

Diesel ja 95-bensiini maksoivat keskiviikkona täsmälleen saman verran Kangasalan Prisman ABC-asemalla.

Polttoaineiden maailmanmarkkinahinnat ovat olleet nousussa syksyn ajan. Dieselin hinta on noussut enemmän kuin bensiinin. Esimerkiksi keskiviikkona diesel maksoi Kangasalan Prisman ABC-asemalla saman verran kuin 95-bensiini.

Mistä dieselin kallis hinta johtuu, Pirkanmaan Osuuskaupan polttonestekauppias Riku-Pekka Lehtonen?

– Suurimmat muutokset polttonesteiden hintoihin aiheutuvat maailmanmarkkinamuutoksista sekä verotuksesta. Toimimme vähittäismarkkinassa, jossa hetkelliset alueelliset kilpailutilanteet voivat hieman vaikuttaa hintatasoon, mutta nykyinen tilanne tulee kyllä meillekin ulkopuolelta.

Lehtonen jatkaa olevan tavallista, että bensiinin hinta nousee kesäaikana maailmalla jonkin verran. Jostain syystä dieselin kysyntä maailmanmarkkinoilla näyttäisi nyt kasvaneen.

– Sekin vaikuttaa tolppahintaan, että asemilla alkaa jo olla talvilaatuista dieseliä, jonka vähittäismyyntilitrahinta on keskimäärin viisi senttiä enemmän kuin kesädieselillä.

Kuinka harvinaista on, että dieselin hinta on sama kuin 95-bensan?

– Tilanne on kyllä harvinainen mutta ei ainutkertainen. Kymmenen viime vuoden aikana on ollut muutaman kerran melkein vastaava tilanne. Pääsääntöisesti Suomen polttonesteiden verotuskäytäntö on muodostanut bensiinin ja dieselin hintaeroksi 10– 20 senttiä litralta, joten herättäväthän tämän hetken hintatasot keskustelua, Lehtonen myöntää.