Ruutuajan säännöstely on osa vanhemmuutta

Aikanaan huolestuttiin television vaikutuksesta lasten terveyteen. Ajateltiin, että pian lapset eivät tee muuta kuin passiivisesti tuijottavat tv-ohjelmia, liikunta loppuu ja mielikuvitus häviää.

Tänään tämä sama huoli liittyy aikaan, jota vietämme ruudun äärellä. Mutta tv-ruudun rinnalle ovat tulleet kännykät, pelikonsolit ja tabletit. En usko, että on kovin monta vanhempaa, jotka eivät joutuisi miettimään keinoja lasten ruutuajan vähentämiseksi.

Mutta aivan samoin kuin aikanaan tv:n kanssa, asiaan on olemassa ratkaisuja, joita me vielä etsimme tai harjoittelemme. Some ja ruutuajan kaikkivaltaisuus on varmasti yllättänyt meidät kaikki. Meidän täytyy antaa itsellemme aikaa sopeutua sen tuomiin muutoksiin ja löytää tasapaino sen käyttöön.

 

Ruutuaika ja sen säännöstely on osa vanhemmuutta. Aivan samoin kuin joudumme patistamaan lapsia hampaiden pesuun, säännölliseen syömiseen, kouluun lähtöön, yhtälailla meidän tulee valvoa ja varmistaa turvallista netin käyttöä ja ruutuaikaa. Vanhemman rooli on joskus olla se tylsä aikuinen, joka pitää rajoista kiinni.

Somea ja ruutuaikaa ei pidä nähdä vain negatiivisena asiana. Nykylapset ovat paljon valmiimpia tietoteknisten laitteiden käyttäjinä, ja ne taidot tulevat olemaan osa monen työelämää tulevaisuudessa.

Tiedon haku ja asioiden hoito on huimasti edennyt netin myötä. Se myös haastaa eri lailla kyseenalaistamaan tiedon, mitä luemme ja siinä meidän lapset ovat paljon valmiimpia kuin me itse olimme aikanaan. Ja kyllä se myös sosiaalisia taitoja opettaa, vaikka toisin kuin ennen.

Aika moni nuori on myös löytänyt tulevan ammattinsa pelimaailmasta tai somesta – myös ammatit muuttuvat.

 

Perheen ruutuaikaa miettiessä on hyvä pohtia seuraavia asioita:

  • Mitä positiivista netti, some ja ruutuaika tuovat elämäämme. Perheen yhteiset pelihetket tai WhatsApp -ryhmät parhaimmillaan lisäävät perheen me-henkeä.
  • Selkeät yhteiset pelisäännöt laitteiden käyttöön ja ne koskevat myös vanhempia. Mitkä paikat ovat meidän perheellä ne, joihin emme laitteita tuo? Missä sovimme, että laitteet ovat yöajan?
  • Jokaisen on tärkeä huolehtia riittävästä unen määrästä. Mikäli sometus tai pelaaminen vähentää unen määrää, tilanne on aina huolestuttava – oli sitten kyseessä aikuinen tai lapsi.
  • Tauota istumista ja pidä huolta hyvästä asennosta ruudun ääressä.
  • Kiinnostu siitä, mitä lapset laitteillaan tekevät. Osallistu peleihin ja anna lapsen opettaa. Perustele, miksi peleissä on ikärajat.
  • Kunnioitetaan kaikki, myös me vanhemmat, some-yksityisyyttä. Kysytään aina lupa kuvien julkaisuun, vaikka kyseessä olisi mukava matkakuva. Jokaisella tulee olla oikeus päättää omasta some-näkyvyydestään.

Kyllä me tämä ruutuaika-haaste selätetään. Opimme ja kehitymme jatkuvasti. Nautitaan hyvistä hetkistä ruudun äärellä ja huolehditaan, että elämään mahtuu myös muuta.

Seuraava sukupolvi voi 20 vuoden kuluttua hymyillen muistella, miten tätä asiaa hoidettiin. He etsivät sitten ratkaisua sen ajan tuomiin haasteisiin. Maailmaa muuttuu ja hyvä niin.

Terhi Koivumäki

Sydänliiton projektipäällikkö

 

Lue lisää:

https://neuvokasperhe.fi/perhearki/ruutuaika

https://neuvokasperhe.fi/perhearki/miten-hallita-viriketulvaa

https://neuvokasperhe.fi/materiaalit/ruutusopimus-perheille

 

Vasta sanka valmiina

Käsityötunnilla tehtiin savitöitä.

– Pekko mitä sinä aiot tehdä?

– Kannettavan.

– Kannettavan minkä?

– Mistä minä tiedän, kun minulla on vasta sanka valmiina.

 

 

 

Läsnä ja lähellä tärkeällä hetkellä

Terveydenhuollon ammattilaisten Aikaa lapselle -ryhmä nostaa kuukausittain ilmoille ajatuksia, ideoita, ilmiöitä lasten maailmaan liittyen.

Aikaa lapselle -kuukausiviesteihin kirjoittavat terveydenhoitajat lastenneuvolasta Pia Koivuniemi ja Kirsi Urkko, äitiysneuvolasta Susanna Kaisko ja kouluterveydenhuollosta Johanna Lantela, Maarit Koskela ja Laura Kuusinen sekä suunterveydenhuollosta hammashoitaja Elina Saarinen. Kokoamme eri lähteistä vastauksia kiperiin tilanteisiin lastemme parhaaksi.

Tässä kuussa olemme saaneet yhteistyökumppanin Sydänliiton projektipäälliköstä Terhi Koivumäestä. Hän on kirjoittanut pohdintaa ruutuajasta ja median vaikutuksista lapsiimme. Lämmin kiitos Terhille yhteistyöstä!