Tauko-kahvilan nuoret yrittäjät palkittiin Vuoden nuorena

Tauko-kahvilan yrittäjät Ella Haakana, Miisa Hiltunen, Tyyne Rantanen, Anna Uotila ja Kaisa Urkko pokkasivat Vuoden nuori -palkinnon joulunavauksen yhteydessä. Janita Hietala ja Eerika Linnusmäki eivät päässeet paikalle.

 

”Oikea asenne ja mainetta koko kunnalle.”

”Upeata rohkeutta ja reippautta.”

”Sitoutumista, innokkuutta ja sinnikkyyttä.”

”Rohkeaa heittäytymistä ja ahkeraa tekemistä.”

”Hyväntuulista palvelua ja yrittämisen iloa.”

Muun muassa näin pälkäneläiset perustelivat, miksi kahvilan Kostia-areenalle perustaneet lukiolaiset ansaitsisivat Vuoden Nuori -palkinnon.

Kuva: Hannu Söderholm

Vuoden Nuori -ehdotuksia kertyi lähes sata, ja niistä kaksi kolmasosaa nosti esiin Tauko-kahvilan. Sen takana on seitsemän lukion toisen ja kolmannen vuoden opiskelijaa: Ella Haakana, Janita Hietala, Miisa Hiltunen, Eerika Linnusmäki, Tyyne Rantanen, Anna Uotila ja Kaisa Urkko.

Valinta tuli kahvilayrittäjille yllätyksenä, mutta kiitosta he ovat saaneet myös kahvilan tiskillä.

– Ihmiset ovat olleet tosi kivoja. Ja kaikki palaute on tervetullutta, sillä pyrimme koko ajan kehittämään tuotteita.

Aivan kaikki eivät ole vielä löytäneet Kostia-areenan kahvilaa, ja kylällä on törmätty myös sellaiseen väärinkäsitykseen, että kahvio olisi tarkoitettu vain lukiolaisille.

– Mutta mukavasti väkeä on käynyt, ja areenaa ajetaan  katsomaan kauempaakin. Monet tulevat juttelemaan ja kyselemään, miten yrittäjäura on lähtenyt liikkeelle.

 

Opettajilta joustoa

Tauko-kahvilaa palkittavaksi ehdottaneet arvostavat sitä, että nuoret virkistävät kahvilallaan kylän palvelutarjontaa.

”Osoitus siitä, että nuoretkin voivat, osaavat ja uskaltavat.”

”Ovat osoittaneet yrittäjiksi ryhtymällä reippautta, oma-aloitteisuutta ja rohkeutta.”

”Nuoret ovat rohkeasti lähteneet kokeilemaan siipiään yrittäjänä, vaikka ajan saisi kulumaan opintojen, kaverien ja elämän kanssa. Vaatinut kovaa vastuunkantoa ja yhteistyötaitoja sekä luovuutta.”

”Löytyy aina hyväntuulista juttuseuraa, jos menee yksin.”

”Vaativien lukio-opintojen ohessa jaksavat kehittää itseään perehtymällä yritystoimintaan ja työntekoon. Jatkuessaan tämä toiminta hyödyttää myös tulevia lukiolaisikäluokkia.”

Nuoret kahvilayrittäjät myöntävät, että arki on ollut kiireistä.

– Se on kuitenkin omasta aikataulutuksesta kiinni, että kaikelle riittää aikaa. Ja opettajat ovat joustaneet tosi hyvin, Tauko-kahvilan väki kiittelee.

Kuva: Hannu Söderholm

Yrityksen taustalla on lukiolaisten perustama osuuskunta. Se ei kuitenkaan vähennä yrittäjyyteen liittyvää byrokratiaa. Paperitöitä riitti etenkin perustamisvaiheessa.

– Se tuli puun takaa, mitä kaikkea oikeasti tarvitaan. Joitain lupia piti hakea monta kertaa, kun aina oli jotain pielessä, Kaisa Urkko sanoo.

Hän hoitaa kahvilan talousasiat ja kirjanpidon yhdessä Eerika Linnusmäen kanssa. Ella Haakana puolestaan laatii työvuorolistat ja vastaa sosiaalisesta mediasta.

– Jokaisella on omat vastuualueensa. Ne on pitänyt opetella ihan alusta alkaen. Esimerkiksi viime viikolla vietimme Eerikan kanssa päivän kirjanpitotoimistossa, kun harjoittelimme palkkojen laskua ja muita asioita, Kaisa Urkko kertoo.

Alkuvaiheissa lisämurheita teetti koneiden reistailu.

– Jääkaappi taitaa olla ainoa, mikä ei ole hajonnut. Mutta olemme saaneet tukea kylältä. Esimerkiksi pakastimen lahjoitti K-rauta, kahvilayrittäjät kiittävät.

 

Nuoremmista kasvaa jatkajia

Kuva: Hannu Söderholm

Osa Tauko-kahvilan tuotteista leivotaan itse. Uunien äärellä hääräilevät kaikki vuorotellen.

– Olemme saaneet käyttää koulun kotitalousluokkaa, jossa on enemmän tilaa leipoa.

Kahvila oli viime viikon kiinni lukion koeviikon vuoksi. Arkeen palataan keskiviikkona.

– Myös joululomalla on tarkoitus vähän hengähtää.

Viikonloppuisin Kostia-areenan kahviloita pyörittävät turnauksia isännöivät joukkueet.

– Yhteistyö on toiminut tosi hyvin, yhteydenpitoa joukkueiden kanssa hoitava Tyyne Rantanen kiittelee.

Pimmeen kaupan illassa lukiolaiset toivat kahvilaan elävää musiikkia. Suunnitteilla on muitakin tapahtumia.  Kahvilassa on tarkoitus viettää muun muassa syksyn ylioppilasjuhlaa ja lukion joulujuhlaa.

Kaisa Urkko ja Eerika Linnusmäki kantavat vastuuta myös tulevan lukuvuoden ajan, sillä he ovat toisen vuoden opiskelijoita. Jatko-opinnot saattavat viedä muut kahvilayrittäjät Pälkäneeltä.

– Tauko-kahvila tarjoaa kuitenkin hyvän varasuunnitelman, jos opiskelupaikka ei irtoa ensiyrityksellä. Ja vaikkei tekisi työvuoroja, niin ainakin osuuskunnan hallituksessa voisi silloin jatkaa, Anna Uotila miettii.

Kahvilayrittäjät uskovat, että myös nuoremmista ikäluokista löytyy kahvilasta kiinnostuneita.

 

Tauko-kahvilan yrittäjät Ella Haakana, Miisa Hiltunen, Tyyne Rantanen, Anna Uotila ja Kaisa Urkko pokkasivat Vuoden nuori -palkinnon joulunavauksen yhteydessä. Janita Hietala ja Eerika Linnusmäki eivät päässeet paikalle. Kuva: Marja-Liisa Suomalainen.

 

 

 

 

Muita ehdotuksia Vuoden Nuoreksi

Jimi Aho: Reipas nuorukainen.

Aitoon poikien bändi (Akusti Naulapää, Elias Tammi, Aleksi Kalliokoski ja Matias Nieminen). Pari vuotta soittanut nelikko ihastutti Aitoon venetsialaisissa. Syntynyt myös omia biisejä.

Anni Hakala: Reipas ja aina iloinen talkoilija Haltian kylän touhuissa. Jaksaa hymyssä suin auttaa monessa paikkaa.

Antti Hintikka: Kirjoittanut hyviä kolumneja lehteen. Kotikylän asiat selvästi kiinnostavat.

Julius Jatuli: Aina reilu kaikkia kohtaan, avulias ja kohtelias kaikenikäisille. Hyvät käytöstavat ja aina iloinen heppu.

Saku Laakso: Hyvä tyyppi ja mahtava kaveri. Muut huomioon ottava, aina valmis auttamaan, huolehtiva, kaveria kannustava.

Akusti Lahnalahti: Reilu kaveri, aina ystävällinen.

Tim Myllö: Ystävällinen, hyvällä asenteella varustettu ja nuori mies. Vaikuttanut suuresti ikäluokkansa hyvään meininkiin ja yhteishenkeen. Osoittanut kypsää, vastuullista ja osallistuvaa otetta.

Waldemar Mäljä-Sand: Esimerkillinen ja ystävällinen nuori mies. Ottaa vanhemmat ja nuoremmat huomioon. Kohtelias ja auttavainen.

Akusti Penttilä: Rehti ja reilu, sanavalmis ja aktiivinen, lahjakas pianisti. Kohtelias, omaa hilpeän huumorintajun.

Tyyne Rantanen: Iloinen, aktiivinen, monessa mukana. Kaikkien – myös eläinten kaveri.

Topi Rönni: Ensimmäinen nuori 4H-yrittäjä Pälkäneellä. Esimerkillinen ja kohtelias urheilijanuori.

Santeri Ukkonen: Puhelias ja avoin tyyppi, joka tulee kaikkien kanssa juttuun. Aktiivinen nuokkarilla kävijä.
Työskenteli kesän ahkerasti mm. 4H yhdistyksessä. Hyväsydäminen ja eläinrakas.

Anna Uotila: Yritteliäs ja huolehtiva.