Ekologisuus ja kierrätys näkyvät Joulupuodin hyllyillä

Pirkko Andrejeff löysi Joulupuodista itselleen yöpaidan.
Tuija Ylinen esittelee silmukkastoppareita.

Vanhastakin saa tehtyä uutta, varsinkin, jos tekijällä on taitoa hyppysissä. Kankaiden uusiokäyttöä suosiva käsityöihminen näkee ompeluun sopivia aineksia vaikka pieneksi jääneissä tai lahkeistaan pahasti rispaantuneissa farkuissa, jotka muutoin olisivat kokonaisuudessaan päätymässä jätekonttiin.

Sahalahdelle Yrittäjätaloon maanantaina avatussa Joulupuodissa vanhat farkut elävät uutta elämäänsä kasseina ja tyynynpäällisinä.

–Kierrätys on nyt niin trendikästä, tietää Tuija Ylinen, joka samaan hengenvetoon kehuu farkkutöitä kestäviksi ja kauniiksi.

Tämän ajan ekologisuuden hengessä on puodin myyntituotteiksi saatu myös vetostoppareita, kynnyksillä ovien edessä pidettäviä pitkulaisia esteitä. Ne heikentävät lattian rajassa tuntuvaa vetoa ja tuovat samalla jopa helpotusta lämmityskustannuksiin.

Joulupuodin vetostopparit ovat veikeitä mäyräkoiria, joiden turkin virkaa toimittavat vanhoista päällystakeista leikatut ja ommellut kaistaleet.

–Nämä vetostopparit ovat itse asiassa vanha keksintö, Ylinen kertoo historiatietoa ajasta, jolloin talojen lattiat olivat yleisesti talviaikaan kylmiä ja vetoisia.

 

Puusta solmioneuloja ja kalvosinnappeja

–Kun puikkojen päät työnnetään näiden puisten kapuloiden sisään, niin silmukat eivät pääse karkaamaan kutimesta, Tuija Ylinen havainnollistaa silmukkastoppariksi nimeämänsä välineen toimintaa.

Näitä ei ihan niin tavallisia kutojan apureita on nyt ensimmäisen kerran myynnissä Joulupuodissa.

Silmukkastoppari ajaa asiansa erityisen hyvin silloin, jos sukankudin otetaan matkaan mukaan ja työtä jatketaan esimerkiksi junassa tai yleisöluennolla. Stoppareiden käyttäjä pääsee helposti takaisin työhön kiinni ilman silmukoiden poimintaa takaisin puikoille.

Sukkia pienille ja isoille jaloille.

Joulunalusviikoilla jo viidettä kertaa peräkkäin palvelevan Joulupuodin tämän vuoden uutuuksia ovat myös puiset solmioneulat ja puiset kalvosinnapit. Niitä on työstetty muiden muassa koivusta, männystä ja mahongista.

Tuija Ylisen rinnalla myymälästä vetovastuuta kantava Pirjo Humpas on tulevaa joulua varten keksinyt tehdä koristeellisia suklaapalloja. Ne ovat läpinäkyviä, roikkumaan ripustettavia palloja, jotka on täytetty konvehdeilla.

Villasukkia menee aina

Joulupuoti elävöitti ja vilkastutti Sahalahden keskustaa ensimmäisen kerran vuonna 2014. Neljänä peräkkäisenä joulunalusaikana se toimi jokaisella kaudella eri osoitteessa. Tämä perinne katkesi tähän vuoteen, kun Tuija Ylinen ja Pirjo Humpas vuokrasivat samat toimitilat, mitkä olivat käytössä Puodin toisella palvelukaudella.

Farkkujen uusiokäyttöä.

–Erona entiseen on se, että takahuonetilat eivät ole nyt meillä käytössä, naiset sanovat aiemmin Pellikan kukkakauppana olleesta tilasta.

–Olisimme voineet vuokrata myös apteekilta muuton jäljiltä tyhjiksi jääneet tilat, mutta tämä tila on paremman muotoinen. Vähemmän tässä on neliöitä, he huomauttavat.

Valoisaan myymälään on aseteltu esille kokonaisuuksina muiden muassa kortit, puutyöt, ompelutyöt, matot ja neuleet. Villasukkia on tarjolla erityisen paljon jo siksikin, että niitä myydään kaikkein eniten. Kutojat valmistavat sukkia kaiken aikaa lisää.

Joulupuodissa myytäviä tuotteita on tehnyt kaikkiaan 23 paikallista kädentaitajaa. Myymälä on avoinna 22.12. saakka maanantaista perjantaihin klo 9.30-17 ja lauantaisin 9.30-15. Joulupuodissa voi myös kahvitella leivonnaisen kera vapaaehtoista maksua vastaan.