Sahalahden Martat säteilevät hyvää mieltä kalenterin kuvissa

–Kauniita naisia ja mietelauseita, kiteyttää Tiina Kuivanen, kun Aimo Tasanen kysyy häneltä kirjastossa Sahalahden Marttojen tekemän kalenterin kuvituksesta.

Kauniit naiset ovat Sahalahden Marttoja, jotka poseeraavat ensi vuoden kalenterissa heille läheisten ihmisten kanssa, mieluista työtä tehden ja omaa harrastustaan esitellen. Sari Keskinen säteilee hymyä hyytävässä avannossa ja Pia Kirvesoja nauttii hevostensa hoitamisesta. Maija Rapatti tuntee työniloa mattopyykillä, Eija Höysniemi rentoutuu melomalla järvenselällä.

Jokaista kuukauden kuvaa on täydentämässä elämänohjeita sisältävä mietelauseteksti. Osa teksteistä on Marttojen omia ajatelmia, osa heihin elämän varrelta tarttuneita aforismeja. Kalenterissa muistutetaan muiden muassa, että onnen hetket asuvat tavallisten päivien hyvissä tuokioissa ja kehotetaan nauttimaan jokaisesta päivästä, hetkestä, iloista elämän retkessä.

–Tekstit on mietitty niin, että ne kulkevat käsi kädessä kuvien kanssa, Tiina Kuivanen selittää.

Marraskuun kuvassa pipareita leipovat Ninni ja Emilia Lehtinen sekä Isla Alanen. Työtä valvoo Raija Elkelä-Alanen.

Sahalahden Marttojen Hyvän mielen kalenteriksi nimetyssä ajantiedossa on tilaa myös lyhyille merkinnöille kullekin päivälle osuvista menoista.

 

Puuttuu vain naurunappula

Kalenterikuvista välittyy katsojille vahvasti hyviä tunteita ilosta rauhaan ja rakkauteen. Kameran takana työskennelleen Maija Lehtisen ei tarvinnut houkutella hymyjä naisten kasvoille, sillä kuvauksia edeltäneissä järjestelytilanteissa ja kuvausten aikana nauru raikui jo valmiiksi.

–Me olemmekin puhuneet, että tässä kalenterissa pitäisi olla vielä sellainen näppäin, josta kuuluisi ääntä, ilon ja naurun ääntä. Jospa seuraavaksi teemme sellaisen, Tiina Kuivanen kertoo, nauraen tietysti.

Paljon Marttojen iloisesta yhdessäolosta kertoo jo se, että kuvaaja, Lempäälässä asuva kolmikymppinen perheenäiti päätti liittyä Sahalahden Marttoihin seurattuaan heitä kameran takaa liki vuoden ajan.

Melkein kaikki kalenterin kuvaukset marras- ja joulukuuta lukuun ottamatta on tehty todellista ajankohtaa vastaavana aikana tänä vuonna. Pitkälti oltiin säiden armoilla, koska useimmat kuvat on otettu ulkona.

Tiina Kuivanen esittelee Sahalahden Marttojen tekemää kalenteria.

–Kerrankin kuvattavalta tuli hätääntynyt viesti, jossa hän ilmoitti, ettei Sahalahdella ole enää lehtiä puissa. Kuvaaja käännytettiin sitten kesken matkan Pälkäneelle, jossa kaikki lehdet eivät vielä olleet pudonneet maahan.  Me kun halusimme, että kuvissa näkyy lehtiä myös puussa.

 

Kuvaukset jatkuivat surun keskellä

Oman tumman sävynsä kuvauksiin toi se, että kalenteri-idean varsinainen äiti ja kuvauksia organisoineen kolmikon yksi lenkki Kuivasen ja Maija Rapatin rinnalla, Päivi Lehtinen, menehtyi syöpään kuluneen kesän alussa.

–Hyvän mielen kalenteria on tehty suurella sydämellä, varsinkin sen jälkeen, kun Päivi kuoli, Tiina Kuivanen sanoo.

–Päivi on mukana Martta-enkelinä joulukuun kuvassa.

Marttoja tunnetuksi tuovia Hyvän mielen kalentereita voi ostaa M-Nikkilästä Sahalahdelta, kampaamo Anne Iivoselta Kangasalta ja Tampereella Runokahvilasta. Niitä on myynnissä myös Sahalahden Marttojen hallituksen jäsenillä ja Kontulan joulumyyjäisissä. Kalenterista on otettu 300 kappaleen painos.

 

Helmikuun kalenterikuvassa Päivi Koiviola, Pirjo Mäkijärvi ja Pirkko Vuorinen. Kuva: Maija Lehtinen