Mari Kiuru yllättyi iloisesti hyvästä menestyksestään Australiassa

Mari Kiuru (oikealla) ja Anne Hiltunen edustivat Suomea Australian MM-kisoissa.

Mari Kiuru palasi hengenpelastuksen MM-kisoista kotiin Aitooseen iloisena mutta myös hieman hämmentyneenä.

– Torstaina lensimme kotiin Australian Adelaidesta, ja yritän edelleen sisäistää kaikkea tapahtunutta. Kilpailuista jäi hyvä fiilis, Kiuru mietiskeli.

Ensihoitoesimiehenä työskentelevä, moninkertainen Suomen mestari Kiuru teki kisoissa suomalaista historiaa nappaamalla ensimmäisellä matkallaan 200 metrin esteuinnissa maailmanmestaruuden ja samalla Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen MM-tason kultamitalin. Viikon kisaamisen jälkeen saldona oli mestaruuden lisäksi kaksi hopeaa. 400 metrin avovesiuinnissa Kiuru sijoittui neljänneksi.

– Altaalla Masters-sarjassa menestys oli parempi kuin osasin edes toivoa. Se, että sain tehtyä myös yhden Suomen ennätyksen, oli mukava lisä hyvien sijoituksien rinnalle. Myös rannalla tuli menestystä, mikä oli itselleni oikeastaan jopa yllätys, koska harjoitusolosuhteita ei Suomen ilmaston ja olosuhteiden vuoksi ole samalla tavalla kuin monella kilpakumppanilla, Kiuru totesi.

Kiuru aikookin jatkossa ottaa treeneissään enemmän huomioon avovedessä suoritettavan kilpailun ja etenkin sen merkityksellisen startin ja maaliintulon. Nämä poikkeavat paljon altaassa tapahtuvaan kilpailemiseen verrattuna, koska lähtö ja maali sijaitsevat rantahiekalla.

– Lajiin liittyy siten juoksemista sekä taktista osaamista rantavedessä nopeimman etenemistavan suunnittelussa.

Kiuru kilpailee seuraavan kerran maaliskuussa hengenpelastuksen allaslajien SM-kilpailuissa Turussa.

– Kesällä ovat sitten vuorossa hengenpelastuksen rantalajien SM-kilpailut ja syksyllä toivottavasti hengenpelastuksen EM-kilpailut, jonne SUH joukkueen aikanaan nimeää.

Hengenpelastuksen on lajina tarkoitus viedä eteenpäin pelastamisen aatetta sekä mitellä taidoissa, joita hengenpelastajat tarvitsevat työssään. Allaslajeissa esimerkiksi sukelletaan, uidaan räpylöillä, väistellään esteitä, heitetään köyttä sekä uidaan noin 70 kilogrammaa painavan nuken kanssa. Rantakisoissa puolestaan juostaan hiekalla, uidaan räpylöillä, melotaan pelastuslaudalla sekä surf skillä sekä parilajissa esimerkiksi toinen ui ja toinen pelastaa hänet laudan avulla.

 

Rantalaji käynnissä.

Mari Kiurun mitalilajit MM-kisoissa, sarja 30–34v:

  • Ensimmäinen sija 200 metrin esteuinti (Obstacle Swim), allaslaji (2:30,02)
  • Toinen sija 50 metrin nuken kuljetus (Manikin Carry) allaslaji (41,50)
  • Toinen sija 100 metrin nuken kuljetus räpylöillä (Manikin Carry with Fins), allaslaji (uusi SE 1:04,08)