”Itsenäisyys ja itsenäinen Suomi ovat enemmän kuin lippu tai vaakuna” – varusmiespalvelus on vaikuttanut Kuhmalahden itsenäisyysjuhlassa puhuneen Aleksi Tammilehdon käsitykseen itsenäisyydestä

Itsenäisyys voi tuntua varsin kaukaiselta tai universaalilta käsitteeltä, jolla ei ole konkreettista merkitystä arjessa; se on läsnä vain juhlapuheissa ja poliitikkojen näkemyksissä. Kuhmalahdella vietetyn itsenäisyyspäivän juhlassa puhuneen Aleksi Tammilehdon mukaan asia on kuitenkin päinvastoin.

– Oma itsenäinen valtiomme ja sen asioiden hoitaminen ovat piirtäneet suuntaviivat ja asettaneet kehykset nykyisin olemassa olevalle yhteiskunnallemme. Itsenäisyyden turvin olemme voineet Suomessa tehdä omalta kannaltamme tärkeitä ja tarpeellisia päätöksiämme – ja siten mahdollistaneet esimerkiksi äärimmäisen laadukkaan terveydenhuoltojärjestelmän ja koululaitoksen kehittymisen maahamme, hän muistutti juhlapuheessaan.

Tammilehdon mukaan esimerkiksi demokraattinen, vaaleilla toimiva yhteiskunta sekä perustuslain takaamat kansalaisoikeudet ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitä itsenäisyys konkreettisesti merkitsee yksilöille tai väestölle.

”Henkilökohtaisesti itsenäisyys merkitsee minulle esimerkiksi vapautta opiskella, valita koulutukseni ja ammattini. Se merkitsee mahdollisuutta olla ja liikkua vapaasti, ilmaista itseäni ja muodostaa ihmissuhteita. Se merkitsee vapautta olla jotain mieltä jostakin asiasta ilman pelkoa seurauksista”, oppilaskorpraali Aleksi Tammilehto kertoi torstaina 6.12. Kuhmalahdella. Kuvat: Monika Viitala.

– Itsenäisyys ja itsenäinen Suomi ovatkin siis enemmän kuin lippu tai vaakuna, ja itse asiassa varsin näkyviä asioita ihan jokaiselle meistä.

Varusmiespalvelustaan parhaillaan suorittavalle Tammilehdolle itsenäisyys on armeija-aikana alkanut näyttäytyä myös uudenlaisessa valossa.

– Maanpuolustus on itsenäisyyden turvaamisen kulmakivi. Palveluksen aikana olen oppinut ymmärtämään, miten paljon maanpuolustus vaatii esimerkiksi organisointia ja työtä, joka ei juurikaan näy päällepäin.

Tammilehto myöntää, että iloisista hetkistä huolimatta varusmiespalvelus on kaikkiaan melko arkista puurtamista.

– Kylmä pakkiruoka, pimeä metsä ja raskaat harjoitukset saattavat joskus sumentaa palveluksen todellisen päämäärän ja tarkoituksen, minkä takia motivaatio saattaa laskea ja velvollisuus asevelvollisuuden suorittamisesta tuntua lähinnä turhauttavalta.

Asioilla on kuitenkin mittakaavansa.

– Itsenäisyys ja sen turvaaminen on juurikin se syy, miksi minäkin olen varusmiespalveluksessa. Tämän ymmärtäminen ja muistaminen vaikeissa tilanteissa auttaa löytämään motivaatiota myös silloin, kun takki on niin sanotusti tyhjä.

Tammilehto muistuttaa myös, että vajaan vuoden mittainen palvelussarka on lopulta varsin pieni uhraus verrattuna niihin uhrauksiin, joita Suomea puolustaneet ovat historiassa tehneet.

– Näissä tapahtumissa on harjoituksen sijaan ollut aidosti kyse elämästä ja kuolemasta. Osittain tämän seurauksena näenkin varusmiespalveluksen ainakin omalta kohdaltani kiitoksen ja arvostuksen osoituskeinona maamme itsenäisyyttä puolustaneiden kunniaksi.