”Tämän päivän taistelu vapaudesta on erilaista kuin ennen” – itsenäisyysjuhlassa Kangasalla puhunut Jyrki Taipale arvelee, että jokaisella sukupolvella on paitsi omat taistelunsa myös oma tapansa juhlia itsenäisyyttä

Jokaisella sukupolvella on omat taistelunsa, arvioi Suoraman koulun rehtori Jyrki Taipale. Hän nosti Kangasalan kaupungin itsenäisyysjuhlassa pitämässään puheessa esiin, millaisia taisteluita nyt käydään – ja miksi suomalaisilla on mahdollisuus selviytyä niistä.

Suomi on maailman vakain maa, maailman turvallisin maa, maailman kolmanneksi tasa-arvoisin maa ja hieman yllättäen jopa maailman onnellisin maa. Suomessa on maailman riippumattomin oikeuslaitos ja vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta.

Rehtori Taipaleen mielestä Suomi onkin hyödyntänyt raskaalla hinnalla hankitun vapauden antamat mahdollisuudet hyvin. Se myös antaa mahdollisuudet keskittyä nykyisiin ongelmiin ilman alituista pelkoa väkivallasta.

Suoraman koulun rehtori Jyrki Taipale näki Kangasalan itsenäisyyspäivän juhlapuheessaan, että nykyisin taistellaan esimerkiksi elämän merkityksettömyyttä ja eriarvoisuutta vastaan – ajattelu muuttuu sirpaleiseksi ja itsekeskeiseksi. ”Minä uskon, että elämän merkityksellisyys rakentuu ennen kaikkea suhteessa toisiin ihmisiin. En usko, että voimme saavuttaa tyydyttävän elämän, jos katsomme vierestä kun eriarvoistuminen syvenee.” Kuva: Hannu Söderholm

– Vaikka olemme tilastojen ja tutkimusten mukaan maana näin onnellisessa asemassa, ajattelen kuitenkin, että jokaisella sukupolvella on kaikesta huolimatta omat taistelunsa. Näin on aina ollut ja näin tulee varmasti jatkossakin olemaan, hän mietti.

Taipaleen mukaan tämän päivän taistelu vapaudesta on vain erilaista kuin ennen. Se on taistelua esimerkiksi liian suurta työmäärää vastaan tai taistelua työpaikan saamisesta, taistelua oman jaksamisensa kanssa ja oman riittämättömyyden kanssa.

Taistelua käydään myös mielen vapauden puolesta esimerkiksi vastuullisen vanhemmuuden kautta. Masentunut tai ahdistunut lapsi koulun käytävällä on valitettavan tuttu näky tänä päivänä.

– Vanhemmuudella on suora yhteys lasten hyvinvointiin. Tähän taisteluun voimme osallistua kaikki, me vanhemmat tietysti eturintamassa, mutta tarvitsemme myös yli sukupolvien rakentuvaa yhteisöllisyyttä, jossa isovanhemmat, sukulaiset, naapurit, muu lähipiiri, ihan jokainen meistä omalla paikallaan osallistuu talkoisiin perheiden kasvatustyötä tukien.

Taipaleen mukaan tehtävä ei tunnu helpolta, mutta se on kuitenkin helpompi kuin veteraanisukupolven.

– Meillä on onneksi joka päivä monta kertaa mahdollisuus valita vahvistammeko jotain olemassa olevaa ongelmaa vai asetummeko osaksi sen ratkaisua. Jokainen teko on pieni tai suuri askel jonkun ihanteen puolesta tai sitä vastaan. Jos jään valinnoillani vahvistamaan tiedostamaani ongelmaa, voinko olla ylpeä silloin itsestäni?

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.