Mikä ihmeen 3d-betoni?

Parma Oy:n kolmiulotteinen betoni oli ehdolla kiinnostavimmaksi tuotteeksi FinnBuild-messuilla.

Siis mikä ihmeen 3D-betoni, hankekehityspäällikkö Juhani Toivonen?

3D-betonilla tarkoitetaan jollakin tavoin muotoiltua julkisivubetonia. Kolmiulotteisessa betonissa hyödynnetään 3D-tekniikkaa valmistettavien elementtien muottien tekemisessä. Kolmiulotteisen betonin uskotaan luovan betonin käyttöön uusia mahdollisuuksia.

 

Mihin sitä tarvitaan?

Kolmiulotteisen betonin pitäisi antaa uusia mahdollisuuksia arkkitehtuuriin, koska se soveltuu tarkkuutta vaativiin vaikeisiinkin muotoihin. Sen avulla voi esimerkiksi toteuttaa entistä monimuotoisempia betonijulkisivuja sekä luoda verhoiluelementtejä, erilaisia sisäpintojen efektejä ja ympäristötaidetta. Uudet tekniikat ovat myös entistä kustannustehokkaampia.

 

Missä sitä näkee?

Käytetty toistaiseksi pääasiassa julkisivuihin, mutta yhtenä mahdollisuutena on nähty melumuurit, joissa on usein tarve meluntorjunnan lisäksi myös hyvälle esteettiselle ilmeelle.

Kangasalla on valmistettu jo useita kohteita, joissa on käytetty kolmiulotteista betonia – esimerkiksi Tapiolan Ainoa-kauppakeskuksen kuitubetonista valmistetut verhoiluelementit ja muotobetonilla toteutettu yhteispihan tukimuuri Jyväskylän Kankaalla.