Hirvijahti jatkuu tammikuulle

Kuhmalahden hirvimiehiä yhteisjahdin evästauolla Elamontien varrella.

Syksyn hirvenmetsästyskausi jatkuu ensi kertaa tammikuun puoliväliin. Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jonka päätavoitteena on vähentää riistaeläinten aiheuttamia vahinkoja ja tarvetta poikkeuslupiin.

Jatkokausi tuntuukin olevan tarpeen, sillä lupamäärien mukaiset tavoitteet ovat työn takana, erityisesti lupaehdoissa suositeltujen vasamäärien osalta. Esimerkiksi Kuhmalahden kirkonkylän hirvimiesten jahdissa vasoja on nähty niukasti, ja kaksoisvasoja ei ole tavattu yhtään. Näyttää siis siltä, että vuodenvaihteen jälkeenkin mennään metsälle. Tammikuun puolella hirviä tulee kuitenkin jahdata ilman koiraa.

Syksyn jahtikauteen Kuhmalahdella on kuulunut muutakin kuin hirvien jahtaamista. Marraskuun puolivälissä Kuhmalahden Metsästysseura järjesti Pentosalissa ”hirvipidot”, joihin kutsuttiin metsästysoikeuden luovuttaneet maanomistajat. Kutsua noudatti noin 350 maanomistajaa. Juhlahirven hankkimista varten järjestettiin myös hirviseurueiden yhteinen jahtiviikonloppu.

Osan samasta seuran yhteisluvalla kaadetusta hirvestä Kirkonkylän hirvimiehet jakoivat paistikappaleiksi ja jauhelihapaketeiksi, jotka pakastettuina huutokaupattiin Suojan myyjäisten yhteydessä viime lauantaina. Huutokaupan tuotto lahjoitettiin Suojan talon tulevan ulkomaalauksen

Hirvipitojen kutsuvieraita Kuhmalahden Pentosalissa.

osarahoitukseksi. Suojan talon ulkomaalaus on tarkoitus teettää ennen ensi syyskuun lopulla pidettäviä Suojan 100-vuotisjuhlia. Kuhmalahden suojeluskunta rakensi näet Suojan talon vuonna 1919, ja talo vihittiin sen vuoden syyskuun viimeisenä lauantaina.

Markku Rauhalahti