Heikki Vappula 1967–2018: UPM:n Biorefining -liiketoiminnan energinen ja visionäärinen johtaja

Heikki Vappula 1967–2018. Heikki Vappulan suku on lähtöisin Pirkanmaalta ja hänen vanhempansa asuvat edelleen Kuhmalahdella.

UPM:n Biorefining -liiketoimintayksikön johtaja, KTM Heikki Vappula kuoli lento-onnettomuudessa Zimbabwessa 23. marraskuuta 2018. Hän oli syntynyt 6. tammikuuta 1967 Tuusulassa. Heikki Vappulan isä Antti teki uransa pankinjohtajana ja myös äiti Asta toimi pankkialalla. Perheeseen kuului myös pikkusisko Katri. Heikin ollessaan 10-vuotias perhe muutti Joroisiin, jossa alkoi elinikäinen urheiluharrastus. Lahjakkaan urheilijan päälajiksi muodostui hiihto. Heikki kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1985. Opinnot Jyväskylän yliopistossa alkoivat vuonna 1987 pääaineena laskentatoimi.

Opiskelujen jälkeen Heikki toteutti unelmansa reppureissusta maailman ympäri. Matka kesti vuoden ja kotimaahan palasi muuttunut mies. Maailmankatsomus oli avartunut ja Heikki itse piti matkaansa yhtenä elämänsä merkittävimmistä kokemuksista. Vaimonsa Johannan Heikki tapasi vappuna 1993. Heille syntyi kaksi lasta, Oskari ja Anna, ja perhe kotiutui Espooseen. Perhe vietti paljon aikaa yhdessä matkaillen ja urheiluharrastusten parissa.

Opiskelujen jälkeen Heikki meni Nokia-yhtymän palvelukseen vuonna 1990. Nokia-vuodet veivät perhettä Englantiin, Unkariin ja Tanskaan, joissa Heikki toimi Nokia Telecommunicationsin maajohtajana. Seuraavaksi hän siirtyi Nokian Mobile Phonesin palvelukseen strategisen hankinnan tehtäviin, vastuualueenaan matkapuhelinten mekaniikan hankintatoimi. Globaali toiminta ja suuret luvut tulivat tutuiksi.

Vuonna 2006 Vappula siirtyi UPM:n palvelukseen hankintatoimen johtajan tehtävään. Vappulan kyvyt johdattivat hänet Energia- ja Selluliiketoimintaryhmän johtajaksi vuosiksi 2010–2013. Viimeiseksi jääneessä tehtävässään UPM Biorefining -liiketoiminnan johtajana hän vastasi selluliiketoiminnasta, metsistä ja puunhankinnasta, biopolttoaineista ja sahoista. Hän rakensi laajat verkostot liikekumppaneihin eri puolilla maailmaa. Hänen johdollaan selluliiketoiminnasta kehittyi UPM:n kannattavin osa-alue ja biopolttoaineliiketoiminta pääsi hyvään alkuun. Vappula oli vastuussa merkittävän Paso de los Toros -sellutehdashankkeen valmistelusta Uruguayssa. Hän oli Metsäteollisuus ry:n hallituksen jäsen.

Heikki Vappula oli johtajana energinen, visionäärinen ja määrätietoinen. Ansioistaan UPM:n palveluksessa Tasavallan Presidentti myönsi hänelle Suomen Valkoisen Ruusun 1. luokan ritarimerkin vuonna 2017.

Heikki oli perhettään syvästi rakastava aviomies ja isä sekä luotettava ystävä. Vapaa-aikaansa hän vietti perheensä ja ystäviensä kanssa rennon yhdessäolon ja liikunnan merkeissä. Rakkaimpina harrastuksina hänellä oli kestävyysurheilu, golf sekä metsästys.

Pekka Kuusela

Jaakko Kaidesoja

Kirjoittajat ovat Heikki Vappulan pitkäaikaisia ystäviä