Kun kolme pukkia autoa aattona ojasta työnsi – joulupukillekin sattuu ja tapahtuu

– Joulupukin tilaavat suovat joulupukille mahdollisuuden kurkistaa sisään erilaisiin tapoihin viettää joulua, ja joulupukista tulee osa perheen yhteistä joulunviettoa. Siksi ei ole yhdentekevää, millainen joulupukki on ulkoiselta habitukseltaan ja miten tehtävään asennoituu. Kyse on ennen kaikkea kunniatehtävästä, joulupukin luottomies, kangasalalainen Mika Väkeväinen tietää.

Mika Väkeväinen on pitänyt pukkiin tiiviisti yhteyttä vuosikymmenien ajan, joten hän tietää, että joulun aikaan pukillekin voi sattua yhtä sun toista.

 

Joulupukin luottomies Mika Väkeväinen tietää, että joulupukille voi sattua aattona yhtä sun toista. Kuva: Fabian Trees

”Eräänä jouluaattona havaitsin ojassa olevan auton kesken jouluaaton kierroksen. Pysähdyin auttamaan ja huomasin, että auton kuljettajana oli toinen joulupukki. Yhdessä yritimme saada auton takaisin ajoradalle siinä onnistumatta. Pian paikalle pysähtyi kolmaskin joulupukki ja kolmeen pukkiin saimme lopulta auton takaisin tielle ja pukin matkaan kohti seuraavaa paikkaa.”

 

”Aatonaattona muutama vuosi sitten soi puhelin ja soittaja oli mies, jonka perheessä olin käynyt jo useamman vuoden ajan. Mies kertoi tietävänsä, että on viime tippaan liikenteessä, mutta että tarvitsisi aatoksi joulupukkia. Mies oli ajatellut lasten olevan jo niin isoja, ettei joulupukin vierailu olisi enää ajankohtainen – olihan sisaruksista nuorempikin jo 13-vuotias. Vanhempi, jo ripille päässyt nuori oli kysynyt isältään, mihin aikaan joulupukki tulee. Kun isä oli kertonut, ettei pukkia ole pyydetty, tyttö oli sanonut isälleen, että ellei pukkia tule, hän menee siskonsa kanssa jouluksi mummolaan. Tämän jälkeen joulupukki on käynyt kyseisessä perheessä vielä monena vuonna.”

 

”Viime vuosituhannen lopussa kävin useana jouluna erään näyttelijän kotona. Hänen luokseen oli kokoontunut kymmenkunta ystävää joulun viettoon. Kaikki olivat eläkeikäisiä. Jokaiselle jaettiin yksi lahja, ja sitten oli joulukahvin vuoro.”

 

”Aina silloin tällöin tulee eteen paikkoja, joissa joulupukki käy ulkomailta tulleita vieraita varten. Tavallisimmin perheessä on ulkomainen vaihto-opiskelija, jolle tahdotaan esitellä perinteinen suomalainen joulu.”

 

”Mieleen ovat painuneet myös jääkiekon MM-kisojen kisapukkeilu parinkymmenen vuoden takaa sekä vierailu salibandyn naisten MM-kisojen aikaan Sveitsin naisten joukkueen joulujuhlassa Pirkkalassa. Siellä joulupukki sai kutsun seuraamaan myös Sveitsin naisten pelejä Hakametsään. Tähän pukki tietysti tarttui ja kävi katsomassa useammankin pelin, ja pukin vierailu huomioitiin mediassa laajalti.”