Yhteensä noin 1,5 miljoonaa joulukuusta

Joulukuusella tulee olla vettä aina riittävästi.

Joulukuusi hankitaan useampaan kuin joka toiseen suomalaiseen kotiin. Kotimainen kuusi on edelleen suosituin joulupuu, mutta perinteessä on tapahtunut myös muutoksia viime vuosina. Kotiin kannetaan yhä pienempiä kuusia, joita kauppaketjut ovat tarjonneet jo vuosia. Ympäristötietoisuuden lisääntyminen näkyy myös joulupuuhankinnoissa. Yhä useampi hankkii kotiinsa ruukkukuusen, jonka voi myös istuttaa myöhemmin pihalle.

Suomen Metsäkeskuksen mukaan suomalaiset hankkivat kotiinsa tänä jouluna kaikkiaan noin 1,5 miljoonaa kuusta, joista miljoona tulee kotimaisilta kuusiviljelmiltä. Omasta tai tuttavien metsistä haetaan noin 300 000 kuusta ja reilut 150 000 kuusta tuodaan ulkomaisilta viljelmiltä.

Tuore joulukuusi kestää sisätiloissa varisematta yleensä kaksi viikkoa, jos se ei pääse kuivahtamaan missään vaiheessa ja saa riittävästi vettä koko ajan.

Joulukukat kauas joulukuusesta

Kovin monelle ei välttämättä tule mieleen, että joulukuusi voi olla syynä joulunajan kukkien nopeaan nuupahtamiseen. Joulukuusi erittää huoneilmaan etyleeniä, joka saa monet kukat vanhenemaan nopeasti ja jopa nuput putoamaan. Kaikki kukkivat kukat kannattaakin sijoittaa mahdollisimman kauas joulukuusesta ja hedelmistä. Erityisesti joulukaktus ja orkideat pudottavat herkästi nuppunsa etyleenin vaikutuksesta. Mitä huonommin joulukuusi voi, sitä enemmän se erittää etyleeniä huoneilmaan.

 

Joulukuusen hoito:

  • Suojaa kuusi ajoviimalta, jos kotimatka on pitkä. Muuten kuusi kuivaa ja neulaset varisevat.
  • Sulata ulkoa tuotua puuta viileässä paikassa puun tyvi vesiastiassa vuorokausi ennen kuin tuot sen lämpimään sisätilaan.
  • Sahaa puun tyveltä ennen jalkaan asettamista 3-5 senttimetrin kiekko, jotta puu imee vettä paremmin. Älä vuole kuorta puun alaosasta. Se kuivattaa puuta.
  • Huolehdi siitä, että kuusella on vettä aina riittävästi. Ensimmäisen vuorokauden aikana vettä voi kulua runsaasti.
  • Vältä kuusen sijoittamista lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle.
  • Huolehdi puu kierrätykseen käytön jälkeen. Kuusen voi kuljettaa siististi ulos pilkkomalla sen käyttöpaikalla jätesäkkiin.
  • Lähde: Suomen Metsäkeskus