SUN Radion juurevuus ja paikallisuus tekevät asemasta monen pirkanmaalaisen ystävän

SUN Radio täytti joulukuussa jo 33 vuotta. Juontajilla Ilkka Lahdella (vas.) ja Kaisu Lämsällä on koko Pirkanmaa hanskassa. Toimitusjohtaja Sammo Hyttilä sanoo kaupallisen paikallisradion elävän samassa tahdissa voimakkaasti kehittyvän kasvumaakunnan kanssa.
SUN Radio täytti joulukuussa jo 33 vuotta. Juontajilla Ilkka Lahdella (vas.) ja Kaisu Lämsällä on koko Pirkanmaa hanskassa. Toimitusjohtaja Sammo Hyttilä sanoo kaupallisen paikallisradion elävän samassa tahdissa voimakkaasti kehittyvän kasvumaakunnan kanssa.

Kaupallisten radioiden ensimmäisessä aallossa vuonna 1985 syntyneen Radio Satahämeen manttelinperijä SUN Radio on kasvanut runsaan kolmen vuosikymmenen aikana maakunnalliseksi mediaksi, joka ammentaa elinvoimansa pirkanmaalaisuudesta. Hiljan toimilupansa kymmeneksi vuodeksi uudistaneen kanavan työntekijät uskovat perinteiseen puheeseen ja musiikkiin pohjautuvan radiotoiminnan vain lujittavan asemaansa koko ajan voimakkaasti sirpaloituvassa tiedotusvälineviidakossa. SUN-radiolaiset oivaltavat jokaisena päivänä paikallisuuden ison merkityksen. Tutuista radioäänistä tulee monelle aitoja ystäviä.

–Entä jos aidosti paikallista SUN Radiota ei olisi? juontajat Ilkka Lahti, Kaisu Lämsä, Kimmo Hoivassilta ja Valtteri Kujansuu heittävät.

Joulukuun alkupäivinä Radio SUN täytti 33 vuotta. Sen sisarkanava FUN Tampere on viisivuotias. Tampereen ytimessä Suvantokadulla toimivien radioiden toimitusjohtaja Sammo Hyttilä katsoo ikkunasta näkyvää Tampereen Kannen ja areenan työmaata ja sanoo kaupungin ja koko maakunnan kasvavan ja kehittyvän niin mahtipontisesti, että Pirkanmaalla on aina oma paikkansa sähäkälle ja äänekkäälle paikallisradiolle.

SUN Radion juontajat Ilkka Lahti ja Kaisu Lämsä sekä FUN Tampereen äänihemmot Kimmo Hoivassilta ja Valtteri Kujansuu tuntevat työssään valtakunnan kakkosmaakunnan elinvoimaisuuden. Heidän mukaansa Pirkanmaan 23 kunnasta satelee kiitettävästi myönteisiä uutisia, jotka konkretisoivat maakunnan vahvan vireen.

– Ihmiset ovat silmiinpistävän ahkerasti yhteydessä meihin. Studioiden puhelimet pirisevät tiuhaan, ja sähköposti suoltaa kirjeitä. WhatsApp-pikaviestinpalvelu tuo sanomia. Kuuntelijoiden vuorovaikutushalu kertoo siitä, että pirkanmaalaiset ovat hereillä, juontajat kehuvat kuuluvuusalueensa asukkaiden aktiivisuutta.

– Tampere ja Pirkanmaa merkitsevät meille kotia, radiolaiset tiivistävät.

Kihniö, Hämeenkyrö, Kangasala, Tampere…

SUN Uusi aamu -lähetyksen isäntänä toimiva Ilkka Lahti asemoi kaikki maakunnan 22 kuntaa oikeille paikoilleen Pirkanmaan kartalla. Uutisia toimittava ja maakuntalaisia haastatteleva juontaja pitää työnsä suolana sitä, että ympäristöoppi on hallinnassa.

– Jokaisella paikkakunnalla on vahva oma ilmeensä. Kun olen yhteyksissä eri puolille maakuntaa, aistin kussakin kunnassa vallitsevan hengen. 22 kunnan joukko on kovin ilmeikäs: Kihniö, Hämeenkyrö, Kangasala, Tampere…

SUN Iltapäivän emäntä Kaisu Lämsä aistii, että Pirkanmaan kunnissa eletään varsin samanlaisten ilojen ja surujen kanssa.

– Ihmiset ratkovat homekoulujen ja -päiväkotien kohtaloita sekä peräävät parannuksia liikenneverkkoon. Rahan niukkuus vaivaa palveluiden tuottajia, Lämsä miettii.

– Maakuntalaiset talkoilevat varsin paljon. Eri puolilla Pirkanmaata järjestetään kiinnostavia tapahtumia. Hyviä uutisia on iloisen paljon, hän kehuu.

FUN Tampereen Kimmo Hoivassilta tietää ihmisten janoavan paikallistietoa valtakunnallisesti merkittävistä asioista, kuten taksiuudistuksen jälkimainingeista tai Kela-kyytien toimivuudesta.

Valtteri Kujansuu kiteyttää, että kaikessa tekemisessä on oltava tiukka ihmislähtöisyys. Ihminen kiinnostaa.

Ilkka Lahti muistuttaa SUN Radion olevan osa Pirkanmaan Lehtitalon mediaperhettä. Radion studiossa seurataan tarkasti Akaan Seudun, Lempäälän-Vesilahden Sanomien, Sydän-Hämeen Lehden sekä Ylöjärven Uutisten juttu- ja uutisvirtaa. Paikallisaviisit ovat pullollaan asioita, jotka kiinnostavat myös radion kuulijoita.

FUN Tampere on manselaisten oma radiokanava. Valtteri Kujansuun (vas.) mukaan Ratikkaradio on oiva esimerkki paikallisradion palvelualttiudesta. Kimmo Hoivassilta sanoo kasvukaupungin tarjoavan loputtomasti kiinnostavia radiojuttuaiheita.
FUN Tampere on manselaisten oma radiokanava. Valtteri Kujansuun (vas.) mukaan Ratikkaradio on oiva esimerkki paikallisradion palvelualttiudesta. Kimmo Hoivassilta sanoo kasvukaupungin tarjoavan loputtomasti kiinnostavia radiojuttuaiheita.

Radiotyö on elämäntapa

Radio on elämäntapa Ilkka Lahdelle, Kaisu Lämsälle, Kimmo Hoivassillalle ja Valtteri Kujansuulle.

Markkinakauppiaan poikana Ilkka Lahti pääsi pikkupojasta lähtien kiertämään toreja ja turuja. Hän oppi tuntemaan erilaisia paikkakuntia ja niiden asukkaita. Ihmisten parissa toimiminen oli luonteva uravalinta.

SUN Radion väki jalkautuu mielellään kuuntelijoiden keskuuteen. Kaisu Lämsän mukaan esimerkiksi viimekesäiset mukanaolot erilaisissa tapahtumissa olivat erittäin antoisia. Yleisö pääsee tutustumaan radion porukkaan ja ohjelman tekoon.

Lämsä harrastaa partiota, joten hän tuntee myös pirkanmaalaiset maastot. Hänen mukaansa vahva harrastus on hyvä avu leipätyöhön.

Sammo Hyttilä kertoo, että ensi suvena SUN Radio osallistuu ainakin kymmeneen kesätapahtumaan ja tekee niiltä suoraa lähetystä.

FUN Tamperetta tekevän Kimmo Hoivassillan elämässä nimenomaan paikallisradiot ovat olleet aina tiiviisti läsnä.

– Aikanaan paikkaani työelämästä etsiessäni tiesin tarkasti, että radio on minun juttuni ja maailmani. En osaisi kuvitellakaan mitään muuta leipäpuuta, hän toteaa.

Ilkka Lahti isännöi SUN Uusi aamu -ohjelmaa, ja Kaisu Lämsä emännöi SUN Iltapäivä -lähetyksiä. Juontajat sanovat, että kanavalla on kiitettävän paljon uskollisia kuuntelijoita. Maakuntalaiset haluavat olla aktiivisessa vuorovaikutuksessa SUN Radion kanssa.
Ilkka Lahti isännöi SUN Uusi aamu -ohjelmaa, ja Kaisu Lämsä emännöi SUN Iltapäivä -lähetyksiä. Juontajat sanovat, että kanavalla on kiitettävän paljon uskollisia kuuntelijoita. Maakuntalaiset haluavat olla aktiivisessa vuorovaikutuksessa SUN Radion kanssa.

Palvelutehtävä sopii radiolle

Niin koko kuuluvuusalueelleen sisältöä puskevan SUN Radion kuin keskuskaupunki Tampereen asioihin keskittyvän FUN Tampereen juontajat haluavat palvella kuulijoitaan.

Ilkka Lahden ja Kimmo Hoivassillan mukaan radio on edelleen nopein joukkoviestin, vaikka verkkomaailma on mullistanut tiedon välittämisen.

– Jos jossakin tapahtuu kolari tai teillä on jotain ongelmia, radio saa ripeästi viestin suuren yleisön tietoisuuteen. Kun ihmiset soittelevat tai tekstiviestittelevät havaintojaan vaikkapa liikenteen ongelmista, tiedot ovat tärkeitä muille tienpäällä oleville. Tiedotukset ovatkin radion luontaista palvelukauraa, he tarkentavat.

Myös SUN Radion lauantaiaamuisin kuultava Markkinatori on kuuntelijoiden palvelemista. Ihmiset myyvät, ostavat, vaihtavat ja lahjoittavat tavaroita.

Tapahtumavinkkien jakaminen kerää paljon kiittävää yleisöpalautetta.

FUN Tampere on todellisessa tiedotussavotassa Ratikkaradiollaan. Valtteri Kujansuun mukaan Tampereen historian suurin työmaa kiinnostaa perustellusti manselaisia. Ohjelma tarjoaa kaupunkilaisille kätevän foorumin kysellä heitä kiinnostavia asioita Raitiotieallianssin asiantuntijoilta.

– Vaikuttaa siltä, että raitiotien rakentuminen kaupunkikuvaan on vaimentanut hankkeen äänekkäimmät vastustajat. Asian ympärillä alkaa olla samanlainen rauha kuin taannoin rantatunnelin käyttöön oton jälkeen. Tunnelin kritikoijatkin hävisivät julkisuudesta hyvin rivakasti, Kujansuu pohtii.

Kulttuuria, taloutta, urheilua ja viihdettä

SUN- ja FUN-radiolaiset korostavat musiikin olevan kanavien kultahampaan.

Sammo Hyttilän mukaan niin Radio SUN kuin FUN Tampereenkin koukuttavat kuulijansa musiikkitarjonnallaan.

– Monipuolisin iskelmä ja paras pop on SUN Radion musiikkilupaus, Hyttilä korostaa.

– FUN Tampere keskittyy rockiin, hän lisää.

Kanavan suosituin ohjelma on perjantai- ja lauantai-iltaisin lähetettävä SUN Viihteelle -toivekonsertti. Kaisu Lämsän mukaan nettiradion aikakaudella toiveita esitetään poikkeuksellisen runsaasti oman kuuluvuusalueen ulkopuolelta, jopa ulkomailta asti.

Ilkka Lahden, Kaisu Lämsän, Kimmo Hoivassillan ja Valtteri Kujansuun mukaan kuulijat antavat herkästi palautetta musiikkitarjonnasta.

– Saamme molemmille kanavillemme erittäin runsaasti äänitepostia, kun musiikkiaan levyttävät artistit haluavat tuotannolleen radiokuuluvuutta. Radio on lyömätön media laulajien esille tuomisessa. Suuri yleisö ei tule ajatelleeksikaan sitä, miten ison ja merkityksellisen työn esimerkiksi meidän kanavamme tekevät etsiessään ja valitessaan soitettavat kappaleet, he teroittavat.

Pirkanmaa on vahva urheilumaakunta. FUN Tampere selostaa suorina lähetyksinä kaikki Ilveksen liigaottelut. Lisäksi kanava tekee tiivistä yhteistyötä jääkiekossa Tapparan, jalkapallossa Ilveksen Veikkausliigajoukkueen, koripallossa Pyrinnön, salibandyssä Classicin ja KooVeen, lentopallossa Akaa Volleyn ja VaLePan sekä pesäpallossa Manse PP:n kanssa.

Tampere on Suomen teatterin pääkaupunki, joten kanavat pitävät kuulijansa hyvin ajantasalla teatterimaailman tapahtumista. SUN Radio ja FUN Tampere painottavat sisällössään nimenomaan pirkanmaalaisen kulttuurin esilläpitoa.

Poliisi radiossa -ohjelma on saavuttanut vahvan kuulijakunnan. Antina on Sisä-Suomen poliisilaitoksen ajankohtaiset kuulumiset.

Radio SUN tekee tiivistä yhteistyötä myös Pirkanmaan Yrittäjien kanssa.

Radioiden pyörittämät kilpailut ovat erittäin suosittuja.

Valtteri Kujansuu (oik.) ja Kimmo Hoivassilta haastattelevat radioaalloilla niin kulttuurin kuin urheilun ja talouden kuin yhteiskunnan toimijoita.
Valtteri Kujansuu (oik.) ja Kimmo Hoivassilta haastattelevat radioaalloilla niin kulttuurin kuin urheilun ja talouden kuin yhteiskunnan toimijoita.

Asukasmäärän kasvu tuo uusia kuuntelijoita

Voimakkaasti asukasmääräänsä kasvattava Tampereen kaupunkiseutu on mieluinen toimintaympäristö niin FUN Tampereelle kuin SUN Radiollekin.

– Saamme koko ajan lisää potentiaalisia kuuntelijoita, Lahti, Lämsä, Hoivassilta ja Kujansuu iloitsevat.

Radiolaiset korostavat, molempien kanavien halun olla lähellä kaupunkilaisia ja maakuntalaisia.

– Meille on todella helppo tulla: kävelee vain ovesta sisään, juontajat sanovat.

SUN Radion ja FUN Tampereen studiot ja toimistot ovat katutasossa Suvantokadulla.

Radio SUN tuo vuoden aikana suuren joukon kiinnostavia pirkanmaalaisia ihmisiä esille Päivän vieras -ohjelmassa. Liki puolen tunnin haastattelussa vieras ennättää kertoa paljon mielenkiintoista kuultavaa.

Radiolaisten paras palaute työstä on, kun kuuntelijat sanovat SUN Radion ja FUN Tampereen olevan heidän parhaita ystäviään.

Lämsä huomauttaa, että kanavien eri ohjelmiin osallistuvista ihmisistä tulee tuttavia ja ystäviä keskenään.

– Jos jokin ohjelmiin aktiivisesti osallistuva henkilö häviää eetteristä, toiset alkavat kysellä tämän perään.

Lahti pitää ohjelmiaan tehdessä sitä, että hän kohdistaa sanottavansa ikään kuin yhdelle ihmiselle. Tästä välittyy kuuntelijalle tunne, että juontaja puhuu juuri minulle.

Hoivassilta kertoo jonkin kuulijan kuvanneen häntä juontajana repsikan paikalla istuvaan kanssamatkustajaan.

– Me olemme tavallisia jätkiä ja Kaisu, Lahti, Kujansuu ja Hoivassilta hymyilevät.