Aitoon martat ja koululaiset leipoivat yhdessä tähtipullia

Viisi marttaa, viisi litraa pullataikinaa ja 44 aitoolaista alakoululaista. Mitä tästä sukupolvien kohtaamisesta syntyykään? No, monen monta pellillistä suussasulavia tähtipullia.

– Hieno keksintö, kun on pulla ja pipari samassa. Ei tarvitse näitä herkkuja erikseen syödä, Nella Penttilä iloitsee.

Nella Penttilä on kokenut pullaleipuri, kuten ovat kaikki muutkin Aitoon koulun oppilaat. Kysyn kymmeneltä ensimmäiseltä leipojalta, onko aiempaa kokemusta pullanteosta. Ja yllättäen jokaikinen on ennenkin pyöräytellyt pullia.

Aitoon Martat vahvistavat faktan. Martta Sinikka Kyösti sanoo, että yhdistys on jo monena vuonna käynyt opastamassa koululaisia leivonnan saloihin.

– Välillä taikinasta on taisteltu ja joskus syöty sitä jo etukäteen. Lapset tekevät niin paljon pullia, kun taikinaa riittää, martat kertovat.

Nämä pullat syödään heti, eikä kotiinviemisiä juuri jää. Pieni erä säästetään lähialueen vähävaraisille vanhuksille.

Aitoon martoilla ja koululaisilla riittää muutakin yhteistä. Monen martan lapsenlapsi käy Aitoon koulua. Keväällä tehtiin yhdessä retki metsästysmajalle. Martat jakavat koululaisille myös stipendejä.

Taavi Kivistöltä leipominen sujuu kuin vanhalta tekijältä.

Uusi koulunjohtaja Pursiheimo

Aitoon koulun syksy on ollut vauhdikas ja tehtyjen uudistusten lista on pitkä.

Esimerkiksi keskellä koulupäivää pidetään 40-minuuttinen välitunti, jolloin oppilaat ehtivät vaikka luistelemaan. Pitkä ulkoilu ja oppilaiden vetämät liikuntavälitunnit parantavat oppimista.

Koulunjohtaja Pilvi Pursiheimo on aloittanut Aitoossa syksyllä.

– Meillä on täällä hyvä henki. Kaikki ovat tottuneet tekemään  asioita yhdessä ja oppimaan yli luokkarajojen, Pursiheimo kertoo.

Liikkuvaan kouluun kuuluu myös toiminnallisuus. Oppilas saa esimerkiksi valita tekeekö hän tehtävänsä pulpetissa, sohvatyynyillä, seisomapöydän ääressä tai tasapainotuolilla.

Motivaatiota tuo lisää kaikenlainen pelien kehittely, jossa lasten luovuus päästetään irti.

Koulu tekee yhteistyötä Iloisen oppimisen ihmemaan kanssa. Siitä hienona esimerkkinä on 6 metriä pitkä matto, joka on kehitetty erityisopettajan ja oppilaiden kanssa. Sillä kun hyppii, niin kertolaskut ja englannin sanat iskostuvat helposti muistiin. Maton on valmistanut aitoolainen Flagmore-yritys.

Monet oppilaat pelaavat päivittäin shakkia.  Se auttaa keskittymiseen, hahmottamiseen ja strategisen ajattelun kehittymiseen.

Musiikinopetuksessa on edetty niin pitkälle, että jokainen 3.– 6. luokan oppilas osaa soittaa jotakin soitinta. Tästä saatiin vahva todiste koulun joulujuhlassa.

Uudet asukkaat hellässä hoivassa

Suosituin uutuus löytyy mystisestä laatikosta, jossa köllöttelevät koulun uudet asukkaat. Tom-Tom, Turbo ja Hiutale jo odottelevat päivän suihkuaan.

Eskarilaiset Matti Hirvonen ja Miro Niutanen ottavat akaattikotilot hellään hoivaan ja suihkuttelevat ne puhtaaksi pumppupulloillaan.

Pojat kertovat, että melkein kaikki uskaltavat hoitaa kotiloita. Joku onnekas saa ne kotiinsa joululomalla, sillä ne tarvitsevat hellää huolenpitoa myös pyhinä.

Kotiloiden ruoka tulee koulun keittöstä. Salaatinjämät ovat niiden suurinta herkkua.

–Villimpikin lapsi rauhoittuu, kun kotilo tulee kädelle, koulunjohtaja Pursiheimo sanoo.

Syys-lokakuussa kotiloiden munista tuli uutta jälkikasvua. Joululomalla on hyvä miettiä nimiä uusille poikasille.

Katso kuvia Aitoon koululta