Taekwondossa työteliäs kauden huipentuma

Länkyn Taekwondo vietti kauden päätösjuhlaansa peräti 60 harrastajan ja perheenjäsenen voimin. Juhlallisuuksia edelsi vyökoeviikko – tiistaina soveltavan taekwondon ryhmä suoritti uusia vyöarvoja Pitkäjärven koululla, perjantaina vuorossa olivat lapset Malm Areenalla, ja lauantaina vyökokeissa olivat uusi alkeiskurssi sekä jatkokurssin aikuiset ja nuoret Huutijärven koululla.

Uusia värivöitä suoritettiin kaikkiaan 43 kappaletta. Kuusi harrastajaa saavutti kaksi vuotta toimineen seuran ensimmäiset siniset vyöt (4.kup) eli niin sanotun ylemmät värivyöt.

 

Vyökokeet osana kamppailulajia

Vyökokeissa mitataan teknistä osaamista ja henkistä asennetta.

– Vyökoe on kuitenkin nähtävä myös hyvänä harjoituksena, jossa kukin näyttää omaa parasta osaamistaan ja kehittymistään edelliseen kokeeseen verrattuna, kertoo Länkyn taekwondo-opettaja Esa Lappalainen.

Vaatimukset kasvavat luonnollisesti määrällisesti edettäessä vyökokeesta toiseen, mutta myös ajallisesti tulee lisäystä: alkeiskurssin vyökoe Länkyn Taekwondossa kestää noin 45 minuuttia ja seuraava koe noin yhden tunnin. Sinisen vyön koe kestää noin kaksi tuntia. Mustan vyön koe voi kestää kokonaisen päivän, joten fyysinen kunto kohoaa huomaamatta harrastuksen edetessä.

– Vyökokeisiin kutsutaan, kun harrastajan katsotaan olevan siihen valmis. Harrastaa voi myös harvakseen oman elämäntilanteen mukaan, eikä vyökokeisiin tarvitse osallistua välttämättä lainkaan, korostaa Lappalainen.

Vyökokeen onnistuneesta suorituksesta jaettiin myös diplomit.

Sinisen vyön kokeessa testattiin nyt ensimmäisen kerran myös niin sanottuja teknisiä askel-otteluita, joilla voidaan tehostaa itsepuolustuksen harjoittelua. Harjoitteet on kehittänyt Jari Päivinen, 6. danin Pieksämäen Taekwondon opettaja. Liikesarjoissa tehtiin myös ensimmäisen kerran ’Pyon ahn cho dan’ -niminen karatepohjainen liikesarja, jolla halutaan kunnioittaa yhteisiä juuria karaten kanssa.

Vyökokeita viikon aikana ottivat vastaan 4.danin Esa Lappalainen, 4.danin Mika Ojanen ja 2.danin Taru Lappalainen.

 

Soveltava taekwondo uutta Pirkanmaalla

Länkyn Taekwondossa aloitti syksyllä uusi, soveltavan taekwondon ryhmä. Se on tarkoitettu harrastajille, jotka tarvitsevat erityistä tukea.

Ensimmäinen ryhmä on koostunut kehitysvammaisista nuorista. Ryhmä on ensimmäinen Pirkanmaalla ja Suomessakin vasta kolmas.

Ryhmän kokoamisessa on tehty läheistä yhteistyötä Aitoon Koulutuskeskuksen kanssa. Harrastajat ovat sopeutuneet uuteen lajiin hienosti ja myös yhteisharjoituksia seuran muiden ryhmien kanssa on järjestetty periaatteella ”taekwondo kuuluu kaikille”.

 

Vuoden palkitsemisia

Päättäjäisissä pokaali päätyi vuoden aikuisharrastajalle Jukka Rantaselle, vuoden tsempparille Nea Sorvarille, vuoden lapsiharrastajalle Eemil Salmiselle ja vuoden ohjaajalle Mikko Taipaleelle. Lisäksi seuran opettajaa muistettiin omalla pokaalilla.

Päättäjäisiä jatkettiin juhlapäivällisellä ravintola Pepperissä. Ravintola Pepper onnistui erinomaisesti illan järjestelyissä. Asuna oli ”smart casual” – tällä haluttiin juhlistaa arvokasta tilaisuutta ja tuoda esille myös taekwondon henkistä puolta. ”Taekwon” kuvaa käden ja jalan taitoja, ”do” puolestaan kuvaa henkistä puolta.

Vuoden palkituille jaettiin seuran kamppailijapokaalit.

Juhlallisuuksien myötä seura jäi joulutauolle. Uusi kausi käynnistyy uuden alkeiskurssin aloitukseen liittyen vuodenvaihteen jälkeen perinteisellä lajiesittelyllä Huutijärven koululla.

Vuosi 2019 on taekwondon juhlavuosi: 9.danin mestari Dae Jin Hwang toi lajin Suomeen 40 vuotta sitten. Järjestettävälle juhlaleirille pyritään osallistumaan suurella joukolla koko perheen voimin.