August Rock lahjoitti 3625 euroa lastenpsykiatrian klinikalle

Arto Tyrni kokeili Taysin lastenpsykiatrian musiikkihuoneen rumpusettiä. Ensi vuonna hänen Passion-bändinsä täyttää 50 vuotta, August Rock taas 20 vuotta. Tyrni lupaa ainakin harjoitella Blondien Maria-biisiä festareita varten.

Kuohijoen August Rock on taas tuottanut kelpo summan hyvään tarkoitukseen.

August Rockin voimahahmo Arto Tyrni luovutti Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian klinikalle 3625 euroa. Tämä vuosi oli hyväntekeväisyysfestivaalin 19:s vuosi.

Ensi kesänä on vuorossa 20-vuotisjuhlavuosi. Samalla Tyrnin Passion-yhtye juhlii 50-vuotista taivaltaan.

– Ollaan kovassa seurassa. ZZ Top, Nazareth ja Passion täyttävät 50 vuotta, Tyrni kertoo.

August Rock on tähän mennessä onnistunut keräämään lastenpsykiatrian klinikalle 45577 euroa. Ensi kesän tavoittena on ylittää 50000 euron raja. Jotta summaan päästäisiin, korotetaan lipunhintaa 10 eurosta 15 euroon. Enemmänkin saa toki lipusta halutessaan maksaa.

Pääsymaksulla saa kuunnella tauotta hyvää musiikkia, kun 8–10 bändiä soittaa Kylä-Mukkulan kulttuurikeskuksessa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Varmoina niminä lavalle nousevat juurimusiikkia tarjoileva Passion ja Yamaha Brothers, joka soittaa kaksilla koskettimilla 1980-luvun discohittejä.

Arto Tyrni kantoi August Rockin lahjoituksen käteisenä Taysin lastenpsykiatriselle klinikalle. Ylihoitaja Anna Hemmi iloitsi hienosta summasta lahjoituspuun vieressä. Ensi vuonna lahjoitus pitää hoitaa pankkisiirrolla.

Pelejä, soittimia ja rattikelkkoja

Lastenpsykiatrian ylihoitaja Anna Hemmi ja lahjoitustoimikunnan sihteeri Katja Putkonen ottivat rockareiden rahat ilolla vastaan. Niillä on aiemmin ostettu soittimia, leluja ja pelejä.

–Esimerkiksi perinteiset jääkiekkopelit ovat täällä varsin suosittuja. Niiden käyttöikä on yleensä kahdesta päivästä kahteen kuukautta, Hemmi sanoo.

Lahjoitetuilla rahoilla on klinikalle hankittu myös polkupyöriä, jalkapallomaaleja ja rattikelkkoja. Vappukonsertista ja taikuriesityksestäkin on päästy nauttimaan.

Mutta miksi rock-festariväki tukee juuri lastenpsykiatrista klinikkaa?

–Parikymmentä vuotta sitten nämä mielenterveysongelmat eivät olleet niin muodikasta. Päädyimme lastenpsykiatriaan, sillä koemme tämän tärkeäksi, August Rockin delegaation Marja Keskinen sanoo.

Lastenpsykiatrian musiikkihuoneseen on hankittu lahjoitusvaroilla soittimia. Myös pelit ja urheiluvälineet ovat pienten potilaiden kovassa käytössä.

Mielenterveysongelmat rajussa kasvussa

Ylihoitaja Anna Hemmi muistuttaa, että mielenterveysongelmat ovat viime aikoina yleistyneet.  Lastenpsykiatrian lähetteet kasvoivat viime vuonna 20 prosenttia, nuortenpsykiatrian peräti 30 prosenttia. Ensi vuonna Taysin alueelle valmistuu uusi lasten ja nuorten keskus, johon osastotoiminnat muuttuvat. Lahjoitusrahoille on uudessa keskuksessa paljon käyttöä.

–Omat haasteensa meille tuo Suomen ainoa lasten traumapsykiatrian yksikkö, jossa hoidetaan esimerkiksi alle 13-vuotiaita kidutettuja maahanmuuttajalapsia, Hemmi muistuttaa.

Miksi mielenterveyden ongelmat vain yleistyvät?

–Lapsilta edellytetään liian paljon valintoja liian varhain. Kouluissa opetus voisi olla ohjatumpaa.  Aikuisten pitäisi päättää asioista, ei lasten. Ja kyllä lapsia pitäisi suojella enemmän sosiaaliselta medialta ja nettipornolta. Tarvitsevatko esimerkiksi alakoululaiset koko ajan nettiä, Hemmi pohtii.

–Vanhemmilla pitäisi olla enemmän kapasiteettia olla lasten kanssa. Lukekaa iltasatuja ääneen ja unohtakaa välillä se kännyköiden räpläys, ylihoitaja Hemmi ehdottaa.