Nuohouslaki uudistui – kotinsa nuohoojan voi nyt valita vapaasti

Juri Lehtinen muistuttaa, että nuohous tulee hoitaa vakituisesti asutuissa kiinteistöissä kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein.

Kuluttajat voivat jatkossa valita kotinsa nuohoojan itse. Aiemmin käytössä ollut piirinuohousjärjestelmä päättyi vuodenvaihteessa nuohousalan siirtyessä sopimusperusteiseen malliin.

– Kesäkuun loppuun asti on voimassa siirtymäaika, joka on kylläkin lähinnä nimellinen ainakin Pirkanmaan alueella, nuohouksia lähes 40 vuotta Kangasalla tehnyt Juri Lehtinen kertoo.

Muutoksen myötä ala vapautuu kilpailulle, eli yrittäjät saavat jatkossa päättää esimerkiksi hintapolitiikkansa itse. Lehtinen ennustaa, että Pälkäneen ja Kangasalan alueilla tuskin tullaan näkemään mitään suurta hintasotaa.

– Siinä voi työt loppua aika nopeasti, mikäli hinnoittelee itsensä yläkanttiin. Varmasti aika samoilla hinnoilla mennään kuin tähänkin asti, Lehtinen ennakoi.

Arto Kandelin Pälkäneellä ja Luopioisissa nuohouksia tekevästä Tampereen Ilmastointi ja Nuohous Oy:stä lisää, että heillä on ajatuksena jättää asiakkaille vanhaan tapaan postilaatikkoon lappu lähestyvästä nuohouksesta.

– Asiakas voi sitten toki niin halutessaan kilpailuttaa nuohouksen, Kandelin sanoo.

Muutos on Kandelinin mielestä alalle iso, mutta se, kuinka iso se lopulta on, selvinnee vasta viiden tai kymmenen vuoden säteellä.

– Isoin pelko minulla on se, että syrjäkylille ja haja-asutusalueille on jatkossa vaikeampi saada nuohoojaa, ja että hinnat siellä nousevat.

Vastuu kiinteistön omistajalla

Kiinteistön omistajalla säilyy edelleen vastuu huolehtia nuohouksesta. Pelastusviranomaiselle jää valvontavastuu alueellaan, mutta siltä poistuu nuohouksen järjestämisvastuu. Nuohouspalveluihin liittyvät mahdolliset reklamaatioerimielisyydet osoitetaan jatkossa kuluttajaviranomaiselle.

Nuohouspalveluja saa tarjota vain nuohousalan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Mistä luotettavan nuohoojan voi sitten jatkossa kotiinsa tilata?

– Vanhat tutut nuohoojat jatkavat hyvin pitkälti edelleen toimintaansa, eli heiltä voi asiaa tiedustella. Muutoksen myötä nuohoojien pitää kuitenkin varmasti kiinnittää aiempaa enemmän huomiota markkinointiin, Lehtinen sanoo.

Vinkkejä luotettavan nuohoojan hakuun voi saada myös Nuohousalan Keskusliiton internetsivuilta löytyvän hakupalvelun kautta.

Nuohous tulee hoitaa vakituisesti asutuissa kiinteistöissä kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.