Tuntematon sotilas taas nähtävissä

Mummo ei varmaan ole ainut, joka on innostunut katsomaan televisiosta Aku Louhimiehen filmiä Tuntematon sotilas. Elokuvateattereihin se tuli jo toissa vuonna. Jäi silloin katsomatta. Tv-versio on jonkin verran pidempi, viisi liki tunnin mittaista osaa.

Ensimmäinen erä tuli katsotuksi ihan kylmiltään, ja vanha höppänä oli aivan ulalla, kun ei oikein saanut selvää eikä muistanut. Toisen osan varalle oli pakko palauttaa mieleen vähän jutun juonta ja sitä kuka on mikä. Kenellä olikaan kapteenin natsat, kenellä vänrikin? Onneksi hyllystä löytyi se Väinö Linnan kirja (viides painos vuodelta 1955). Pakko lukea tarinaa eteenpäin, että jatkossa pystyi saamaan paremmin selvää ja osasi enemmän eläytyä järkyttäviin sotatapahtumiin.

Louhimiehen kuvaama filmi Tuntemattomasta sotilaasta on kolmas lajissaan. Ensimmäisen teki Edvin Laine jo vuoden kuluttua kirjan ilmestymisestä eli 1955. Aika oli vähän eri kuin nyt. Sota oli vielä tuoreessa muistissa niin taiteellisella kuin tekniselläkin porukalla. Kuinkahan moni näyttelijöistä oli itse ollut ase kädessä maata puolustamassa? Tuskin itse Edvin Laine sentään, hän oli syntynyt 1905.

Muistamme, kuinka seitsemänä peräkkäisenä itsenäisyyspäivänä Tuntematon tuli telkkarista. Viimeksi vuonna 2006. Ensimmäisen kerran olimme sitä saaneet kotisohvalta katsella jo vuonna 1967. Ei siis ihme, että meille jäivät mieleen juuri nuo ensimmäisen filmiversion roolihenkilöt kuten Koskelana Kosti Klemelä, Rokkana Reino Tolvanen, Lahtisena Veikko Sinisalo, Lammiona Jussi Jurkka ja Sarastienä itse Tauno Palo.

On meiltä vanhoilta melkein unohtunut se, kuinka vuonna 1985 saatiin nähdä Rauni Mollbergin uusi Tuntematon sotilas -elokuva.  Nyt oli sodan päättymisestä kulunut neljäkymmentä vuotta, joten sotaveteraanit olivat suurelta osin jo eläkeikäisiä. Ohjaaja itse oli syntynyt 1929. Tällä kertaa Koskelana oli Risto Tuorila ja Rokkana Paavo Liski. Tutuista TV-kasvoista muistamme mm. Kari Väänäsen Lammiona ja Pirkka-Pekka Peteliuksen Hietasena. Nyt nähtävässä filmissä P-P Petelius oli vanhentunut kapteeni Kaarnaksi.

Mollbergin Tuntemattoman aikoihin Väinö Linna oli vielä voimissaan. Hän oli kuulemma sanonut, että tuo filmi oli romaanille uskollisempi kuin Laineen tekemä. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, mitä hän olisi uudesta Louhimiehen sovellutuksesta tuumannut. Linna kuoli keväällä 1992.

”Tyttöjen kesken” on muisteltu sitäkin, kuinka oli nähty Tuntematon sotilas aikoinaan Pyynikin kesäteatterissa, jossa sitä esitettiin Edvin Laineen ohjaamana vuosina 1961–1969. Paljon sinne mentiin täältä Sydän-Hämeestäkin. Taisi Luopioisten Linjakin tehdä joka kesä aika monta tilausmatkaa tuohon pyörivän katsomon teatteriin.

Lähipiirissä löytyi jututettavaksi vain yksi sodassa ollut 92-vuotias mies, jolta mummo kysyi, katsoiko hän tätä uusinta Tuntematonta sotilasta. Hän sanoi, että ei halunnut katsoa, koska nuo muistot tuntuivat pahalta. Hän oli viimeisten joukossa ollut Karjalan läpimurrossa ja vielä Lapin sodassakin.

Mymmeli