Lukukoira ei huomauta, vaikka lukeminen vähän takeltelisikin – Heta ja Nysä ovat kärsivällisiä kuuntelijoita

Pälkäneen pääkirjasto Arkissa on odottava tunnelma. Paikalle odotetaan saapuvaksi illan päätähtiä, lukukoiria Hetaa ja Nysää.

Heta ja Nysä ovat ihan oikeita koiria, jotka voi varata 15–20 minuutiksi kerrallaan kuuntelemaan lukemista.

Nysä on 4-vuotias länsigötanmaanpystykorva ja hänen ohjaajanaan toimii Heli Jalander. Heta puolestaan on 9-vuotias saksanpaimenkoira, jonka ohjaajana toimii Anne Rautio-Visuri. Heta ja Nysä ovat Kennelliiton lukukoirakoulutuksen saaneita koiria.

Lukukoiran tehtävänä on istua, kuunnella ja olla läsnä, kun lapsi lukee. Koiran seura on rauhoittavaa, sillä koira ei hauku eikä riehu, vaikka kaikki sanat eivät ihan oikein menisikään tai jos lukiessa vähän takeltelee. Koiraa voi myös lukemisen ohessa silitellä. Vapaaehtoistyönä toteutettava lukukoiratoiminta on osa Kennelliiton eläinavusteista toimintaa.

Kirjastonhoitaja Terhi Huttunen kertoo, että lukukoirista on ollut jo pitkään puhetta ja niitä kohtaan on ollut Arkissa kiinnostusta.

– Lopulta mukaan lähdettiin, kun kuultiin, että myös Kangasalla käy lukukoiria, hän sanoo.

Elviira Heikkilä löysi hyvän kirjan luettavaksi.

Huttunen uskoo, että lukukoirille riittää Pälkäneelläkin kysyntää. Aikoja olikin varattu keskiviikolle kolme kappaletta ja lukukoirien edellisellä vierailulla neljä kappaletta.

Paikalle saapuneiden innokkaiden lukijoiden mielipidettä lukukoirista ei tarvitse paljon kysellä. Kirjahyllyjen välissä valitaan kuumeisesti kirjoja ja kysellään, milloin pääsee näkemään koiraa. Paikalle saapui Lotta Salminen poikiensa – 7-vuotiaan Paavon 7 ja 9-vuotiaan Niilon – kanssa. Pojat pääsivät lukemaan Nysälle. Viime kerralla oli jo luettu Hetalle, joten nyt oli jo etukäteen äidille ilmoitettu, että on Nysän vuoro päästä kuuntelemaan.

Paikalla oli myös Marika Pellikka. Hän toi tyttärensä Elviira Heikkilän lukemaan Hetalle. Pellikan mielestä on hienoa, että Elviira tuli vapaaehtoisesti lukemaan, nyt kun lukukoirat saapuivat.

– Yleensä kirjastoon ei ole ollut hirveää hinkua, mutta lukukoiria piti päästä katsomaan, Pellikka kertoo.

Paikalle saapuneiden mielestä lukukoiraidea on oikein hyvä ja he uskovat, että se auttaa varmasti innostamaan lapsia lukemisen pariin – eikä sitä voi kauan epäillä, kun katsoo paikalla olevien lasten innokkuutta.

Antti Hintikka

 

Paavo Salminen ja Nysä lukuhommissa.