Pälkäneen kentänhoitaja Pasi Munne ponnistelee päivittäin, jotta liikuntapaikat pysyvät kunnossa

Luistelukentän jäädytys vaatii rautaista ammattitaitoa

Kentänhoitaja Pasi Munne on itse kehittänyt auraan harjan, jolla saa puhdistettua kaukalon reunat. Harja on tehty Luopioisissa.

Pälkäneen kaukaloissa ja kentillä kelpaa nyt kaikkien luistella. Ilman asiantuntevia tekijöitä ne eivät kuitenkaan ole jäätyneet. Toista kymmentä vuotta Onkkaalan kenttää on hoitanut Pasi Munne.

 

Miten luistelukentän jäädytys aloitetaan, Pälkäneen liikunta-alueiden hoitaja Pasi Munne?
– Kenttä pitää saada tasaiseksi ennen pakkasia. Lunta olisi hyvä olla 10 senttiä. Suojalumi on tähän tarkoitukseen parasta. Lumi jyrätään maanpintaan. Tähän käytetään traktorin perässä vedettävää jyrää, jossa on autonrenkaita. Sen jälkeen ajetaan palokunnan vanhalla autolla vettä muutaman kymmenen kuormaa, joka imeytyy kovaan lumeen.
– Haanloukkaan tekojään tekeminen on eri juttu. Ensin kastellaan kenttää reilusti pari päivää. Kun vesi on imeytynyt hiekkakerrokseen, laitetaan koneet päälle. Sitten letkutetaan pikkuhiljaa lisää vettä.

Paljonko vettä tarvitaan?
– Palokunnan reserviautolla sitä tuodaan isolle kentälle kuormatolkulla. Kyllä sitä menee.

Miten kauan jäädyttäminen kestää?
– Iso kenttä tulee 4–5 päivässä. Kun kaukalo on pinta-alaltaan 1 500 neliötä, niin Onkkaalan iso kenttä on peräti 1,5 hehtaaria eli kymmenen kaukalon verran. Haanloukkaan jäädytys kestää 3–4 päivään hyvissä olosuhteissa. Haanloukkaan tekojääkoneisto jäädyttää maan -8 asteeseen, jos on kylmempää, kone pitää taukoa. Kovilla pakkasilla kone ei käy ollenkaan.

 

Mikä on paras lämpötilan kenttien jäädytykseen?
– Isolla kentällä 10–15 astetta pakkasta. Silloin voi ajaa koko ajan isoa kenttää, eikä tarvitse pitää välillä taukoa. Haanloukkaassa riittää pari kolme astetta pakkasta.

 

Haanloukkaan tekojää on hyvässä kunnossa, tosin kovat pakkaset ovat paukauttaneet jäähän muutaman halkeaman.

Kuinka paljon lämpötilan sahaus edestakaisin haittaa kentänhoitoa?
– Jos lämpötilaa menee reilusti plussan puolelle, kyllä se haittaa. Tekojää kestää vielä 6–7 plusasteen lämpötilan, muttei auringonpaistetta enää keväällä. Luonnonjään pinta menee märäksi jo 2–3 plusasteessa, jolloin se pitää rauhoittaa luistelemiselta.

 

Kuinka usein kenttiä jäädytetään luistelukaudella?
– Kaukalot jäädytetään päivittäin, tekojää yleensä kahdesti päivässä, joinakin päivinä 3–4 kertaa.

Jäädytyskone on kanadalaista laatua. Edellisellä koneella Pasi Munne ajoi 6000 käyttötuntia, tällä koneella takana on 2000 tuntia.

Miten tämä päivittäinen jäädytys tapahtuu?
– Traktorin takana on  jäädytyskone, joka höylää jäätä hieman, jotta pinnasta tulee tasainen. Samalla kone laskee jäälle 0,2 millin paksuisen vesikerroksen ja täyttää halkeamat ja reiät. Kaukaloon menee siis yhdessä jäädytyksessä 400 litraa vettä.

 

Oletko jo suorittanut tänä talvena jäänlaadunvalvontaa luistimet jalassa?
– Kun ikää on 54 vuotta, ei oikein tahdo saada luistimia jalkaan. Viimeksi suoritin laadunvalvontaa eli luistelin ehkä kolme vuotta sitten.

 

Miten pitkään kenttiä hoidetaan?
– Se riippuu keleistä. Joskus iso kenttä on mennyt huonoksi jo helmikuussa. Tekojääkausi kestää yleensä marraskuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. Iso kenttä säilyy normaalisti maaliskuun puoliväliin, joskus jopa pidempään.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.