Luopioisten koulun kalat ovat hellässä hoidossa

Milaja Lindeman, Netta Lindholm, Kia Leander ja Tytti-Maria Ojanperä ovat Luopioisten kirkonkylän koulun akvaariovastaavat. Akvaario on tuotu lopetetusta Puutikkalan koulusta.

 

Luopioisten kirkonkylän koulussa vaalitaan vuosikymmenten akvaarionhoitoperinnettä. Koulun kuudesluokkalaiset huolehtivat kalojen ruokinnasta ja akvaarion puhdistamisesta varsin omatoimisesti. Rehtori Antti Anttila sanoo, ettei hoitajia ole ikinä tarvinnut tehtävään määrätä, vaan aina on riittänyt vapaaehtoisia.

Keltainen retroakvaario on tuotu jo lakkautetusta Puutikkalan koulusta.

Perinneakvaarion kaikki asukkaat: 12 barbikalaa, verkkonuoliainen ja monni ovat pysyneet koko lukuvuoden hengissä. Hyvästä hoidosta ovat vastanneet Netta Lindholm, Kia Leander, Tytti-Maria Ojanperä ja Milaja Lindeman.

– Heti kun itse olemme syöneet, annamme kaloillekin ruokaa. Puoli kannellista on sopiva määrä. Perjantaisin annostellaan 3/4 kannellista, jotta ne pärjäävät viikonlopun yli, tytöt sanovat.

Milaja Lindeman (edessä), Kia Leander ja Netta Lindholm ilmoittautuivat vapaaehtoisesti akvaarionhoitajiksi. Tytti-Maria Ojanperä kurkkii takana.

Toimenkuvaan kuuluu myös akvaarion puhdistus.

– Jos ruokaa on jäänyt syömättä, se pitää pumpulla tökkiä pois pohjasta. Myös koristeet pitää puhdistaa ja levät harjata lasista. Iso koristesimpukka on välillä keitettävä, nelikko kertoo.

Keväällä kuudesluokkalaiset aloittavat vitosluokkalaisten koulutuksen, sillä akvaariotietoa pitää jakaa tuleville hoitajille.  Myös uuden taustakuvan piirtäminen on suunnitelmissa.

Kellään hoitajalla ei ole omaa akvaariota, mutta koiria, poneja ja gerbiileitä löytyy.

 

Mustamolli Liinu on selvinnyt monesta kiipelistä, jopa saippuavedestä.

Elämää nähnyt Liinu

Luopioisten sinnikkäin sintti on kaikkien mielestä mustamolli-Liinu, joka uiskentelee alakerran akvaariossa.

– Liinu on nähnyt elämää. Se on selviytynyt monesta jutusta. Joskus se joutui pumppuun. Joskus se on elänyt monta päivää ilman pumppua, hoitajat muistelevat.

Liinun pahin koettelemus oli saippuaveteen joutuminen. Ekaluokkalaiset olivat pesseet liian innokkaasti käsiään, ja jotenkin saippuaa päätyi myös Liinun veteen.

Siitäkin sinnikäs vanharouva selviytyi.