Millaiset kirjat kiehtovat seiskaluokkalaista?

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 300 vuotta Daniel Medelplanin puuaapisesta, jonka ansiosta pälkäneläiset oppivat lukemaan, vaikka isovihan aikaan hävitetyssä maassa oli kaikesta pulaa.

Pälkäneellä vietettävä lukutaidon juhlavuosi innostaa lukijakuntaa tarttumaan kirjaan. Tällä palstalla kirjavinkkaajiksi haastetut esittelevät kolme lukemisen arvoista kirjaa. Lisäksi lukijat voivat toimittaa omia kirjavinkkejä osoitteeseen daniel.medelplan@gmail.com.

 

Kirjavinkkaajana Petja Vaismaa

Pälkäneen yhteiskoulun seitsemäsluokkalainen Petja Vaismaa on televisiosta tuttu, sillä hän seikkaili veljensä Pyryn Törmäyskurssilla -sketseissä jo alakouluikäisenä. Taekwon-doa, pianon soittoa ja laskettelua harrastavalle nuorukaiselle lukeminen on hyvä syy jäädä aina silloin tällöin sängylle makailemaan.

Harrypotterinsa lukenut Petja tuntee hyvin fantasiamaailman ja liikkuu siellä sulavasti moniin eri suuntiin. Paljon elokuvia katsova lukija tietää, että yleensä kirja lyö leikiten siitä tehdyn filmatisoinnin.

 

Luen harvoin käskemättä

Luen fantasiakirjoja ja myös jonkin verran tieto- ja sarjakuvakirjoja.

Luen harvemmin ilman, että kukaan käskee tai pyytää, koska en uskalla astua siihen jättiläismäiseen maailmaan ilman, että pidän jotakuta kädestä kiinni. Mutta kun olen astunut kirjojen maailmaan, niin siellä minä vain sen kuin pällistelen ja katselen ympärilleni.

 

Kiehtovia trilogioita ja karmiva murhatarina

Veronica Rothin Outolintu -trilogia

Kirjasarja kertoo 16-vuotiaasta tytöstä. Hän asuu kaupungissa, joka on jaettu viiteen ”osastoon”: Vaatimaton, Sopuisa, Rehti, Uskalias ja Terävä. 16-vuotiaana lapset päättävät, jäävätkö he vanhempiensa kanssa heidän osastoonsa vai vaihtavatko he osastoa kokonaan, jolloin heidän täytyy unohtaa vanhempansa.

Kirjasarjan idea on ovela ja hahmot hyvin kirjoitettuja. Kirjassa on myös paljon kantaaottavia teemoja.

 

Rick Riordanin Magnus Chase -trilogia

Kirjasarja on hauska siitäkin syystä, että se alkaa lopulla, nimittäin sillä, että päähenkilö kuolee heti kirjan alussa. Magnus Chase -kirjat sijoittuvat skandinaaviseen mytologian maailmaan, mutta silti nykypäivään.

Pidän kirjasarjasta Rick Riordanin ironisen tyylin ja nerokkaiden hahmojen takia. Magnus Chase -sarjassa on mielestäni parhaat henkilöhahmot, jotka tiedän.

 

Sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes Baskervillen koira

Kirja kertoo yksityisetsivä Sherlock Holmesista, joka saa ratkottavakseen selittämättömän murhan. Sir Charles Baskerville on kuollut omalle pihalleen, mutta ruumiista ei löydetä mitään murhajälkiä, kuten myrkkyä tai kuristusjälkiä. Ruumiin läheltä löydetään kuitenkin neljä jättiläismäistä koiran jalanjälkeä. Baskervillen suvun yllä tiedetään olevan kirous, jonka mukaan helvetin koira tappaa kaikki Baskervillet.

Pidän erityisesti kirjan pelottavuudesta, sillä ihailen sitä, kuinka kirjasta on voitu saada näinkin karmiva. Pidän myös Sherlock Holmes -hahmosta, hänen ristiriitaisuudestaan ja hiukan piikittelevästä tavasta puhua muille.

Luen fantasiakirjoja ja myös jonkin verran tieto- ja sarjakuvakirjoja, Petja Vaismaa kertoo.