Lumi saa suunnistajat hiihtämään – Veikko Hakulisen hiihorasteille odotetaan satoja osallistujia

Hiihtosuunnistus vaatii ketteryyttä.

Pälkäneen Kaitamossa kisataan 9.–10. helmikuuta kahdeksannettoista Veikko Hakulisen hiihtorastit. Kilpailuihin odotetaan noin 300 hiihtosuunnistajaa molemmille päiville. Sunnuntaina ratkotaan lisäksi Hämeen aluemestaruudet keskimatkalla. Maasto on kangasmaastoa, jossa korkeuseroa on 50 metriä. Kilpailujen ratamestarina toimii maajoukkuesuunnistaja Aaro Aho.

Hiihtosuunnistuksessa tavoitteena on edetä kartalle merkitty rata läpi mahdollisimman nopeasti käyttäen merkittyjä urastoja. Umpihankeakin pitkin oikominen on sallittua, mutta se vie yleensä enemmän aikaa. Kartta on telineessä suunnistajan rinnassa, jolloin kädet ovat vapaana hiihtämiseen ja kartanluvun voi tehdä vauhdissa.

– Hiihtosuunnistuksessa yhdistyy hiihtovauhti, suksiketteryys sekä hyvä suunnistus- ja kartanlukutaito, Aho kertoo.

Perinteisestä kesäsuunnistuksesta poiketen hiihtosuunnistuksessa on käytössä kosketusvapaa EmiTag -leimausjärjestelmä. Leimausrannekkeita vuokrataan kilpailukeskuksesta.

– Rasteilla on normaalin suunnistuksen tapaan rastiliput, joiden sisällä on EmiTag -lukija, joka lukee jokaisen suunnistajan ranteessa olevan laitteen 50 senttimetrin päästä etänä. Leimauslaite vilkkuu 10 sekunnin ajan onnistuneen leimauksen merkiksi. EmiTagin nopea leimaus mahdollistaa vauhdikkaan rastilla käynnin.

Takana puolen vuoden talkoilu

Hiihtosuunnistuskilpailuja ei järjestetä hetkessä. Syksyn aikana suunniteltiin urasto, urat raivattiin metsään ja merkittiin. Tammikuisten lumisateiden jälkeen uria päästiin vihdoin ajamaan moottorikelkalla.

– Nyt kaikki urat on jo ajettu ja lunta on riittävästi kisojen järjestämiseen. Useina talvina hiihtosuunnistuskisat on jouduttu perumaan, mutta tänä talvena tilanne näyttää lupaavalta, Aho kertoo.

Kaitamon urat ovat tällä hetkellä loistokunnossa.

Uria on metsässä noin 50 kilometriä. Urasto koostuu leveistä hiihtourista, metsäautoteistä ja moottorikelkalla ajetuista kapeista kelkkaurista. Urien ajamisesta ovat vastanneet kilpailunjohtaja Timo Salonen, kokenut uramestari Heikki Hillo sekä Jarmo Aho. Kilpailunjohtaja antaa erityiskiitokset maanomistajille. Yhteistyö maanomistajien kanssa on ollut sujuvaa ja kaikki tarvitut alueet on saatu kilpailukäyttöön.

Viime talvena osassa maastoa järjestettiin kahdet hiihtosuunnistusiltarastit, joissa Aaro Aho oli pääjärjestäjänä. Aikaisemmin Ahon veljekset ovat suunnitelleet urastoja pelloille ja järven jäälle. Aaro on toiminut jo paljon kesäsuunnistuksen puolella ratamestarina.

– Hiihtosuunnistusratojen suunnittelu on loppujen lopuksi hyvin samanlaista, hän kertoo.

Lisähaasteen kilpailujen järjestämiseen toi alueen kartoittamattomuus. Talkoilu alkoi uuden suunnistuskartan teolla. Tästä kesäkartasta yksinkertaistettiin nyt käytössä oleva hiihtosuunnistuskartta.

Seuraamaan kilpailuja

Kisojen jälkeen tullaan järjestämään samassa maastossa avoimia tutustumis- ja harjoitustapahtumia, joista saa lisätietoa Valkeakosken Hakan suunnistuksen nettisivuilta. Kilpailukeskuksessa on kahvila ja lämmintä sisätilaa. Kilpailun seuraaminen on helppoa, kun ratojen loppuosat hiihdetään kilpailukeskuksen viereisillä pelloilla.