Lunta on nyt yli puoli metriä Sydän-Hämeessä – paikoin lunta on jopa poikkeuksellisen paljon

Erkki Iivosen lumilinko on ollut tänä talvena ahkerassa käytössä.

Lunta on tänä talvena riittänyt. Pälkäneellä ja Kangasalla lunta on monessa paikassa yli puoli metriä. Ilmatieteen laitoksen virallisista mittauspaikoista Tampereen Härmälässä lunta oli perjantaiaamuna 51 senttimetriä, Juupajoen Hyytiälässä 59 senttimetriä ja Hattulan Lepaalla 49 senttimetriä.

– Tampereen ympäristössä lunta on nyt noin 29 senttimetriä enemmän kuin helmikuussa keskimäärin. Hämeenlinnan Pirttikoskella lunta on 34 senttimetriä enemmän kuin yleensä helmikuussa. Tämä määrä on keskiarvoon nähden poikkeuksellisen paljon, meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Pälkäneläinen Erkki Iivonen onkin saanut tehdä lumilingollaan ahkerasti lumitöitä tänä talvena. Viisi vuotta sitten hankittu kone on päässyt nyt toden teolla testiin.

– Aikaisempina talvina lumilinkoa on tullut käytettyä vähän kun luntakin on ollut vähän, mutta nyt lumitöitä on tullut tehtyä useamman kerran viikossa.

Iivonen putsaa oman pihansa lisäksi myös naapurin pihan lumesta Onkkaalassa.

– Linko on osoittautunut hyväksi peliksi. Sillä saa hyvin siirreltyä raskaammatkin lumet ja jääkokkareet.

Runsasluminen talvi ei Iivosta harmita. Talosta löytyy lumilingon lisäksi myös perinteiset kola ja lapio lumen raivaamiseen.

Onkkaalassa lumia kootaan muun muassa Onkkaalantie 46:n kohdalla sijaitsevan pysäköintialueen reunaan.

Tienviitatkin ovat saaneet osansa lumikuormasta. Kuva on otettu Aitoossa Lemmittyläntiellä.

– Vaimokin on ahkera tekemään lumitöitä. Toisinaan vähän kilpailemmekin siitä, kumpi ne pääsee tekemään, Iivonen nauraa.

Toinen lumienkeräyspaikka haussa

Onkkaalassa teiden aurauksesta kertyviä ylimääräisiä lumia kootaan esimerkiksi Onkkaalantien varressa sijaitsevan pysäköintialueen reunaan.

– Sinne lumia saavat viedä kunnan kaavateiltä ja kunnan omistamilta pihoilta kunnan kanssa sopimuksen tehneet sopimusurakoitsijat. Toinen mahdollinen lumienkeräyspaikka paikka on parhaillaan hakusessa. Niin ikään Luopioisissa ja Aitoossa lumelle on omat keräyspaikkansa, Pälkäneen tekninen johtaja Matti Vesava kertoo.

Sappeen hiihtokeskuksessakin runsasluminen talvi näkyy. Kausi päästiin aloittamaan keskiarvon mukaisesti joulukuun alkupuolella, ja nyt kausi on kestänyt yhtäjaksoisesti kaksi kuukautta. Kävijöitä on riittänyt Sappeessa hyvin.

– Luonnonlumi aktivoi ihmisiä lumilajien kuten laskettelun ja hiihdon pariin, Sappeen rinnetoiminnanjohtaja Kosti Puurunen toteaa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.