Vuoden 2018 vauvat kutsuttiin koolle

Marko ja Maija Leppälän perheeseen syntyi viime vuonna pian seitsemän kuukauden ikäinen Valma. 2,5-vuotias Valto Leppälä pääsi myös mukaan vauvakahveille.

Aitoon, Luopioisten ja Rautajärven alueelle on syntynyt kahdeksan vauvaa vuonna 2018.

Kaikki heidät sekä myös alueelle vuoden aikana muuttaneet vauvat oli kutsuttu vanhempineen keskiviikkoiltana Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luopioisten yhdistyksen sekä Luopioisten kappeliseurakunnan yhteistyössä järjestämään vauvakahvitukseen.

Vauvakahvituksella on jo pitkä historia Luopioissa, sen aloitti aikanaan neuvolassa työskennellyt Helena Romu. Sittemmin kahvituksen järjestivät neuvola, kunta ja seurakunta yhteistyössä.

– Nyt kunta ei ole enää mukana, kuntaliitoksen myötä MLL tuli mukaan ja nyt kahvitus järjestetään meidän ja seurakunnan yhteistyönä, kertoo MLL:n Luopioisten yhdistyksen puheenjohtaja Eija Lankinen.

Vauvoja on syntynyt viime vuosina kymmenen molemmin puolin ja jonakin vuonna alueelle syntyi vain neljä vauvaa. Viime vuoden vauvoja kahvitukseen ilmestyi kaksi kappaletta, mutta menoa riitti, sillä seurakuntatalon alakerrassa kokoontui ennen vauvakahveja MLL:n järjestämä touhutunti. MLL ja seurakunta tekevät paljon yhteistyötä ja tilat järjestyvät seurakunnan kautta. Osa väestä toimii molemmissa, kuten diakoni Päivi Giren, joka on myös Luopioisten MLL:n sihteeri.

Hyvin sujunutta vauva-arkea

Katri Ilomäki kertoo vauva-arjen elokuussa syntyneen Veikka Keräsen kanssa sujuneen hyvin.

– Veikka on hyvin rauhallinen ja kiltti poika, ruoka maistuu, kuten näkyy ja hän on hyväntuulinen, kertoo Luopioissa asuva ja Rautajärveltä kotoisin oleva Ilomäki.

– Kymmenen vuotta olimme täältä pois ja tulimme takaisin. Hyvin olemme viihtyneet ja olemme tyytyväisiä päiväkotiin ja kerhoihin. Se on itsestä kiinni, että tulee lähdettyä jonnekin, siitä saa iloa sekä itse että lapset, Katri Ilomäki sanoo ja kiittää vauvakahveja kivaksi ideaksi.

Katri Ilomäki kertoo elokuussa syntyneen Veikka Keräsen olevan hyvin rauhallinen ja kiltti poika, joten vauva-arki on sujunut Luopioisissa hyvin.

Perheessä on Veikka-vauvan lisäksi 3-vuotias Jenny-tyttö.Toinen viime vuoden vauva on Leppälän perheen pian seitsemän kuukauden ikäinen Valma, joka on Aitoossa asuvien Marko ja Maija Leppälän kolmas lapsi. Elämä vauvan kanssa menee jo tutulla rutiinilla.

– Kokemus tuo varmuutta, naurahtaa Marko Leppälä.

– Vaimo on käynyt täällä kaikkien lasten kanssa, itse olen enimmäistä kertaa, Leppälä sanoo vauvakahveista.

Toiminta mahdollistaa tutustumisen

Luopioisten kappeliseurakunnan lapsityöntekijä Marja Lepistö iti tilaisuudessa vauvoille suunnatun muskarituokion, josta myös vauvakahveja edeltäneeseen touhutuntiin osallistuneet lapset pääsivät osallisiksi.

Sen jälkeen päästiin runsaaseen kahvipöytään täytekakkuineen. Vauvaperheet saivat myös lahjapussukan ja myös niille vauvaperheille, jotka eivät paikalle päässeet, pussukka toimitetaan.

Eija Lankinen kertoo, että vaikka Pälkäneen MLL:n kanssa tehdään paljon yhteistyötä, Luopioisten MLL haluaa toistaiseksi pysyä omana yhdistyksenään. Vauvakahvien lisäksi yhdistys järjestää paljon toimintaa, muun muassa tanssikoulua, sählyä, perhekahvilaa ja syksyllä aloitettua touhutuntia, jonne ovat kaikki tervetulleita. Lisäksi nuorten toiveesta on aloitettu noin 10–14-vuotiaille suunnattu teatterikerho.

Myös erilaisia retkiä järjestetään. Vaikka vauvoja ei ruuhkaksi asti paikalle ilmestynytkään, myös vauvakahvitusperinnettä aiotaan jatkaa. Itsekin vuonna 2012 Luopioisiin muuttanut Lankinen pitää toimintaa tärkeänä mahdollisuutena tutustua ihmisiin.

Luopioisten kappeliseurakunnan lapsityöntekijä Marja Lepistö piti tilaisuudessa muskarituokion.