Vehjemies selvittää: Voiko kaki olla liian kovaa – eli miten tunnistaa raa’an tai kypsän hedelmän?

Moi Vehjemies,

olen yrittänyt muovata ruokavaliotani terveellisempään suuntaan. Sitä vaikeuttaa kovasti se, että en uskalla ostaa hedelmiä, koska en tiedä, milloin ne ovat raakoja tai liian kypsiä.

Eli mistä tunnistaisin kypsän hedelmän tai vihanneksen?

Arka kurkku

 

Kovuus ei ole yleensä hyvästä (mm. kiivi, avokado, ananas), mutta esimerkiksi perunan pitäisi olla mieluummin kova kuin pehmeä. Tuntuma pitäisi olla kuin iholla kämmenessä: sormi vähän uppoaa mutta ei se sinne sisäänkään saa painua.

Hedelmän väri on yksi huomioitava asia. Banaani on tästä hyvä esimerkki. Tosi vaalea avokado on todennäköisesti vielä raaka, ja mitä punaisempi tomaatti, sen kypsempi se on.

Muovirasian, jossa on vaikkapa mansikoita tai viinirypäleitä, voi kääntää ympäri, niin näkee, onko pohjalla hometta. Jos joukossa on yksi homeinen, en näe sen pilaavan koko rasiaa – mutta jos vieressä on vaihtoehto, jossa ei ole sitä yhtäkään, kannattaa tietysti ottaa se toinen rasia.

Jos banaanikärpäsiä pörrää paljon ympärillä, se ei ole oikein hyvä merkki.

Valaisee julkkiskokki Sami Garam

 

Tiettävästi kiukkuisimmat ihmiset testaavat ainakin herneiden kypsyyttä haistelemalla, joskin silloin on vaarana, että jollakin menee herne nenään. Parempi tietty, että se käy herneellä kuin vaikkapa vesimelonilla. Ylikypsän ananaksen puolestaan tunnistaa ainakin päässä siitä, että tukka ei pysy kuosissa runsaallakaan geelillä.

Hämmentää einesmestari Vehjemies